Ekológia

Zoológ: Zimný spánok ježkov trvá štyri až šesť mesiacov

"Ježe zimujú v kopách lístia, konárov či iného biologického odpadu v záhradách. Ohrozené sú spaľovaním tohto odpadu v čase, keď už môžu hibernovať."

TASR, 28. decembra 2022 14:30
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zimný spánok ježkov trvá štyri až šesť mesiacov, spravidla od novembra do marca. Počas teplejšieho počasia sa môžu aj prebúdzať. TASR o tom informoval zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Martin Danilák.

Ježe zimujú v kopách lístia, konárov či iného biologického odpadu v záhradách. Ohrozené sú spaľovaním tohto odpadu v čase, keď už môžu hibernovať. "Ježe počas hibernácie žijú z tukových zásob, ktoré si vytvárajú koncom leta a počas jesene, rovnako ako napríklad medvede, svište, sysle a iní zimní spáči zvýšenou konzumáciou potravy," priblížil Danilák.

Počas hibernácie majú ježe spomalený metabolizmus, dýchanie a pulz. Ak nájde človek v zime ježka na záhrade a prírode, ktorý nie je nejako ukrytý, tak s najväčšou pravdepodobnosťou bol napadnutý alebo ho chcelo niečo uloviť, povedal Danilák. V prípade nájdenie živého ježka počas zimy možno kontaktovať buď záchrannú stanicu, pracovníkov ŠOP, alebo priamo číslo 112, doplnil.

Ježkovia patria medzi hmyzožravce a sú podľa zoológa veľmi užitočné.
Vyskytujú sa v blízkosti ľudských záhrad, obydlí a požierajú škodlivý hmyz, sliziaky, drobné zemné cicavce. "Sú vynikajúcou biologickou zbraňou voči týmto škodcom," poznamenal.

Danilák pripomína, že ježko patrí medzi chránené živočíchy. "Ježe sú ohrozené, najmä ľudskou činnosťou, aplikáciou chemických látok, ktoré zabíjajú ich potravnú bázu a najvyšší podiel mortality u ježov spôsobuje doprava," povedal.

Komentáre