Ekológia

Vlani hniezdilo na Slovensku 94 párov orla kráľovského

"Postupný nárast jeho populácie zaznamenali ornitológovia aj vďaka riešeniu vtáčej kriminality."

TASR, 31. januára 2023 14:40
Orol skalný. Foto: TASR/AP

V roku 2016 hniezdilo na Slovensku 59 párov orla kráľovského, ich počet v minulom roku narástol na 94 párov. Postupný nárast jeho populácie zaznamenali ornitológovia aj vďaka riešeniu vtáčej kriminality. TASR o tom informoval Tomáš Veselovský z projektového tímu Pannon Eagle LIFE, ktorý realizuje Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Ornitológovia evidujú od roku 2016 šesť otrávených orlov kráľovských, 17 orliakov morských, 13 hají červených a vyše 100 myšiakov hôrnych. Úmyselné otravy sú hrozbou nielen pre dravé vtáky, ale aj pre ľudí. "Jedy, ktoré používajú páchatelia, sú rovnako nebezpečné pre zvieratá aj ľudí. V momente, ako páchateľ vyloží otrávenú návnadu, stráca kontrolu nad tým, kto alebo čo s ňou príde do kontaktu," povedala Zuzana Guziová z RPS.

Doplnila, že počas terénnych kontrol nachádzajú návnady aj na miestach, kde chodia ľudia na prechádzku v prírode. "Jed sa do organizmu vstrebáva aj cez pokožku. Pri nájdení podozrivého nálezu je obozretnosť na mieste," poznamenala Guziová.

Územia, kde sa v minulosti vyskytli prípady vtáčej kriminality, sú podľa Veselovského pod drobnohľadom. V rámci medzinárodného projektu špeciálne vycvičili psy na vyhľadávanie otrávených návnad. Tvrdí, že na Slovensku sú dve takéto psy a slúžia v Policajnom zbore. "Členovia Ochrany dravcov na Slovensku, štátnej ochrany prírody a policajti so služobnými psami preventívne kontrolujú rizikové územia. Taktiež prehľadávajú aj tie oblasti, z ktorých boli hlásené uhynuté dravce s podozrením na otravu," povedal Veselovský.




Komentáre