Ekológia

V dôsledku miernej zimy v niektorých regiónoch medvede nespia

"Nehibernujú najmä mladé samce, ktoré hľadajú zvyšky rôznej potravy ako napríklad uhynutú zver alebo plody a semená stromov."

TASR, 26. januára 2023 12:15
Na snímke medvede hnedé: Foto: TASR - František Iván

Medvede v dôsledku miernej zimy v niektorých regiónoch Slovenska nespia. Upozornila na to Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v súvislosti s útokom šelmy na bežca, ku ktorému došlo v utorok (24. 1.) pri Kanianke (okres Prievidza). TASR o tom informovala hovorkyňa ŠOP Kristína Bocková.

"K útoku došlo v lesnom prostredí s prirodzeným výskytom medveďa, približne tri kilometre vzdušnou čiarou od intravilánu. Napadnutému mužovi medveď poranil hornú končatinu," uviedla Bocková. Po útoku zraneného muža ambulantne ošetrili a je v domácej liečbe. Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR v stredu vykonal obhliadku lokality a monitoruje ju.

"Medveď nepatrí k pravým zimným spáčom a v prípade dostatku potravy nemusí hibernovať. Začiatok zimného spánku závisí vo veľkej miere od ekologických faktorov daného prostredia, teda klimatických podmienok, geografickej polohy, nadmorskej výšky, členitosti pohoria, ale aj od zdravotného stavu, veku a pohlavia jedinca," upozornila hovorkyňa ŠOP SR.

Počas miernej zimy podľa nej nehibernujú najmä mladé samce
, ktoré hľadajú zvyšky rôznej potravy ako napríklad uhynutú zver alebo plody a semená stromov. "Aj v prípade útoku pri Kanianke na základe obhliadky miesta útoku potvrdil Zásahový tím ŠOP SR, že išlo o mladého jedinca s váhou približne 80 kilogramov," podotkla.

V lokalitách s výskytom medveďa hnedého Zásahový tím ŠOP SR turistom odporúča, aby obmedzili svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku, vyhýbali sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú. "Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom je dobré na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom. Podrobné informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné na webe zásahového tímu," pripomenula hovorkyňa ŠOP SR.

K vyššej opatrnosti vyzvala obyvateľov Kanianky a okolia i polícia, ktorá o útoku medveďa na 29-ročného bežca rovnako informovala.



Komentáre