Ekológia

Strom roka v Starom Smokovci je podľa aboristu vo veľmi dobrom stave

"Mohutný, približne 13 metrov vysoký tatranský strom – Fagus silvatica – pendula je označovaný za 'tatranský dáždnik' a nedávno sa stal i stromom zaľúbencov."

TASR, 6. decembra 2021 12:50
I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca. Foto: FB Nadácia Ekopolis

Viac ako 70-ročný Buk lesný – previsnutý v Starom Smokovci, ktorý sa stal víťazom ankety Strom roka 2021, v uplynulých dňoch profesionálne ošetril arborista. Odborný posudok a ošetrenie bolo súčasťou ocenenia. Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry o tom informuje na svojej webstránke.

Mohutný, približne 13 metrov vysoký tatranský strom – Fagus silvatica – pendula je označovaný za 'tatranský dáždnik' a nedávno sa stal i stromom zaľúbencov.

Horskí záchranári sa o strom i zastrihávanie starajú každoročne na jar. Ak by sa koruna nad chodníkom do budovy Horskej záchrannej služby a Tatranskej informačnej kancelárie nestrihala, konáre by siahali až na zem.

"Zdravotný stav stromu je veľmi dobrý. Koruna je bez vážnych defektov s minimálnym množstvom suchých konárov len malých priemerov. Bezpečnosť predmetného stromu nie je nijako znížená. Kmeň stromu je bez vážnych devastačných rán z minulosti, bez iných mechanických poškodení a výskytu drevokazných húb," uviedol arborista Martin Magyar.

Na buku boli odstránené suché konáre, vykonaná redukcia dvoch kostrových konárov od budov maximálne meter až meter a pol aj vzhľadom na možnosť poškodenia pri napadnutí väčšieho množstva ťažkého snehu v zimnom období.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na odbornom ošetrení sa okrem Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré strom nominovalo do ankety, zúčastnili i zástupcovia z VPS Vysoké Tatry, Horskej záchrannej služby a Tatranského dvojtýždenníka.

Ako uvádza organizátor ankety Nadácia Ekopolis na svojej sociálnej sieti, doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo tento strom zasadil. Pravdepodobne sa tak stalo v 50.rokoch vďaka študenti na čele s Bohdanom Wagnerom zo Záhradníckej školy v Ledniciach na Morave v rámci projektu ,,Veľké upratovanie“. A odkedy v centre Starého Smokovca vyrástla nevšedne šikmá budova Horskej záchrannej služby, ocitol sa strom pod ochrannými krídlami všetkých jej členov. Záchranári dokonca strom zachránili pred výrubom. I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca.

Komentáre