Ekológia

Pred budovou divadla v Nitre postavili nové dizajnové objekty

"Tri objekty majú v sebe zakomponovanú živú zeleň. Ich súčasťou je preto zemina, ktorá zelenú prútenú architektúru vyživuje."

TASR, 2. mája 2022 10:52
Na snímke Svätoplukovo námestie v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

V priestore pred Štúdiom Divadla Andreja Bagara (DAB) na Svätoplukovom námestí v Nitre pribudli nové objekty, ktoré verejnosti ponúkajú posedenie v tieni zelene. Dizajnové a ekologické moduly s názvom Square Seeds majú byť podľa ich tvorcov oázami, ktoré na námestí poskytnú príjemné posedenie. Zároveň sú príkladom súčasného umenia a ekologického dizajnu.

Objekty Square Seeds vyrobili v Umelecko-dekoračných dielňach DAB v rámci projektu podporeného Nitrianskou komunitnou nadáciou. „Spájajú v sebe viacero tém. Je to umenie vo verejnom priestore, zelené stratégie, využitie solárnej energie a nových technológií, súčasný dizajn i revitalizácia verejných priestranstiev,“ uviedla koordinátorka projektu Slavka Civáňová z DAB.

Tri objekty majú v sebe zakomponovanú živú zeleň. Ich súčasťou je preto zemina, ktorá zelenú prútenú architektúru vyživuje. Obsahujú tiež nádrž, ktorá s využitím solárnej energie funguje ako samozávlahový črepník. „V objektoch je vysadených 300 vŕbových prútov. V ich tieni si už o pár týždňov budú môcť Nitrania posedieť,“ povedal architekt Michal Lošonský, ktorý je spolu s Ninou Protušovou autorom objektov.

Podľa jeho slov tak vďaka Square Seeds vzniknú na námestí malé oázy živej zelene z nasadených vŕbových prútov. „Budú rásť ako živý objekt a fungovať ako veľký kvetináč, ktorý ponúkne aj miesto na sedenie. Tento projekt má ambíciu byť zárodkom nových zelených, netradičných umeleckých a inovatívnych technologických riešení priestoru Svätoplukovho námestia,“ dodal Lošonský.







Komentáre