Ekológia

Anketa Strom roka hľadá finalistov 20. ročníka

"Aj tento rok víťazi získajú financie na svoje odborné ošetrenie. "

TASR, 1. apríla 2022 16:03
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Anketa Strom roka hľadá finalistov 20. ročníka. Ľudia tak majú možnosť počas celého apríla vyberať "najsympatickejší" strom na Slovensku. TASR o tom informovala Martina Ragalová Hromadová z nadácie Ekopolis. Pripomenula, že hľadajú pozoruhodné stromy a vyzdvihujú ich význam v krajine.

„Anketou chceme vzbudiť záujem ľudí o témy životného prostredia, starostlivosti o stromy a približovať verejnosti, aké nezastupiteľné funkcie existujúce stromy v krajine plnia,“ priblížila. Podľa nej každý strom ovplyvňuje mikroklímu, pohlcuje z atmosféry uhlík a zároveň zadržiava vodu. Vytvára tiež podmienky pre život iných rastlín, živočíchov, húb a mikroorganizmov a je súčasťou ekosystému dôležitého aj pre náš život.

Prihlasovanie stromov do ankety je elektronicky, prostredníctvom formulára, alebo papierovo, zaslaním prihlášky na adresu nadácie. V nej je treba uviesť informácie o strome. Jeho druh, orientačnú výšku, lokalitu, kde rastie a aspoň približný vek. „Porote pri rozhodovaní o finálovej dvanástke pomôžu fotografie a aj príbeh stromu a jeho spojenie s ľuďmi,“ zhrnula Hromadová s tým, že aj tento rok víťazi získajú financie na svoje odborné ošetrenie.

Všetky informácie, ako nominovať strom, nájdu záujemcovia na webovej stránke nadácie Ekopolis.

Komentáre