Ekológia

Slašťan: Turistom odporúčam nepribližovať sa k medveďovi a nekŕmiť ho

"V prípade, ak človek stretne medveďa, nemal by utekať."

TASR, 26. apríla 2022 13:39
Na archívnej medveď hnedý. Foto: TASR/AP

Vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan turistom odporúča nepribližovať sa k medveďovi a v žiadnom prípade ho nekŕmiť ľudskou potravou. Pretože tak vyrábajú synantropné medvede, ktoré musia byť neskôr utratené. Uviedol to pre TASR v reakcii na medvedicu, ktorý sa pohybovala v Národnom parku Nízke Tatry a v sobotu (23. 4.) bola usmrtená.

"Určite netreba považovať medveďa za milé zviera, s ktorým si idem urobiť fotografiu alebo video, pretože vždy tam hrozí nebezpečenstvo, že medveď vyhodnotí priblíženie sa človeka ako nebezpečenstvo a zaútočí," povedal Slašťan. Preto vyzývajú ľudí na opatrnosť a aby upustili od správania, že by nielen medvede, ale aj inú divožijúcu zver kŕmili. "Pretože oni si možno myslia, že ide o nejaký dobrý skutok a pomáhajú zvieratám, ale opak je pravdou. Tie zvieratá odsúdia na smrť," poznamenal.

V prípade, ak človek stretne medveďa, nemal by utekať. "Útek neodporúčame, pretože medveď je šelma a inštinkty šelmy hovoria, že za pohybujúcim sa predmetom alebo pohybujúcou sa osobou či zvieraťom sa treba rozbehnúť," priblížil Slašťan. Pri strete s medveďom by mali ľudia skôr od medveďa cúvať, prihovárať sa mu a hlavne neotáčať sa chrbtom.

Zásahový tím pre medveďa hnedého v sobotu dopoludnia usmrtil medvedicu v Nízky Tatrách, ktorá sa pohybovala v okolí Trangošky a turistickej trasy na Chatu Milana Rastislava Štefánika. TASR o tom informovala Kristína Bocková zo ŠOP SR, s tým, že pre nezodpovedné správanie sa turistov medvedica stratila plachosť a ohrozovala návštevníkov.





Komentáre