Ekológia

Ochranári vyzývajú ľudí k zlikvidovaniu inváznej zlatobyle

"Kosenie či mulčovanie porastov zlatobyle v čase pred kvitnutím rastlín je najúčinnejším spôsobom zamedzenia ich ďalšieho šírenia, tvrdia ochranári. "

TASR, 5. októbra 2021 6:58
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva ľudí k zlikvidovaniu zlatobylí na svojich pozemkoch. Ide o nepôvodné invázne druhy rastlín, ktoré sa do Európy rozšírili zo Severnej Ameriky. Informuje o tom na webovej stránke.

Zlatobyle rozkvitajú na konci leta a začiatku jesene a podľa ochranárov obsadzujú nové územia. Postupne v priebehu rokov sa rozrastú a vytvoria rozsiahle plochy, ktoré sa práve v tomto období zmenia na "žlté polia". "V prípade ich masového rozšírenia významne menia charakter biotopov, ohrozujú pôvodné druhy rastlín," podotýkajú ochranári.

Invázne šíriace sa druhy rastlín rastú na územiach, ktoré sa neudržiavajú kosením alebo pastvou. V tejto súvislosti ŠOP vyzýva vlastníkov pozemkov a samosprávy k pokoseniu týchto plôch práve v období, kým zlatobyle nezačnú vytvárať semená a nedôjde k rozšíreniu na ďalšie plochy. "Kosenie či mulčovanie porastov zlatobyle v čase pred kvitnutím rastlín je najúčinnejším spôsobom zamedzenia ich ďalšieho šírenia," tvrdia ochranári.

Nepôvodné invázne rastliny môžu mať negatívny vplyv na zdravie ľudí. ŠOP uvádza, že samotná zlatobyľ obsahuje silný peľový alergén, ktorý spôsobuje citlivým osobám zhoršenie peľových alergií. "V prípade umiestňovania včelstiev v blízkosti zakvitnutých porastov zlatobylí, kedy by bol zber z týchto druhov hlavnou zložkou medu, sa tak alergén môže vyskytovať aj priamo v mede," upozorňuje.

Invázne druhy rastlín boli najčastejšie podľa ŠOP dovezené ako okrasné alebo medonosné rastliny, ktoré sa z parkov a iných výsadieb začali rýchlo šíriť do okolia a obsadzovať nové plochy. Viaceré druhy sú v súčasnosti popri vodných tokoch, cestách, železniciach, na opustených priestranstvách a nezriedka zasahujú aj do pôvodných rastlinných spoločenstiev. Do zoznamu inváznych nepôvodných druhov rastlín patrí napríklad aj glejovka americká, bolševník obrovský či pohánkovec japonský.

Komentáre