Ekológia

Ľudia sa v zime nemusia báť napadnutia zverou

"Zvieratá sa v zimnom období snažia v čo najväčšej možnej miere šetriť energiu. Neodporúča sa však, navštevovať lokality, kde sú kŕmne zariadenia. "

TASR/Webmagazin.sk, 4. januára 2021 14:59
Medveď hnedý na ilustračnej snímke. Foto: TASR František Iván

Ľudia sa v zime nemusia báť napadnutia zverou. Zvieratá človeka spozorujú skôr a unikajú bez toho, aby o tom človek mnohokrát vedel. Povedala pre TASR hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová. Neodporúča však, aby ľudia navštevovali lokality, kde sú kŕmne zariadenia, pretože zver sa vyruší, vystresuje a zbytočne tak stráca energiu.

Zver sa počas zimných mesiacov často združuje vo väčších či menších čriedach. Ide najmä o jeleniu, danieliu, srnčiu, kamzičiu a diviačiu zver. Podľa Debnárovej sa zdržujú prevažne na slnečných stráňach, kde majú prehľad o predátoroch, majú tam pokoj a dostatok prirodzenej potravy, ako sú napríklad bukvice či žalude. Srnčia zver vyhľadáva v zime otvorenú poľnohospodársku krajinu, najmä oziminy. "Snažia sa v čo najväčšej možnej miere šetriť energiu," podotkla Debnárová.
Na snímke lesník z Ochranného obvodu Štátnych lesov TANAP-u Vyšné Hágy Stanislav Plško sype do krmelca pre lesnú zver sušenú jarabinu v lokalite Danielov dom vo Vysokých Tatrách 3. januára 2013, archívne foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pokračuje, že medvede v zime zaľahnú na pravý zimný spánok. Môže sa však stať, že počas teplej zimy sa budia a vyliezajú z úkrytov. Vlky sú vo svorkách a vyhľadávajú najmä diviačiu a jeleniu zver, ktorú lovia. "Počas vysokej snehovej pokrývky poľovníci často nachádzajú strhnutú zver vlkmi, najmä v blízkosti kŕmnych zariadení, kde sa táto zver zdržuje. Môžu narobiť značné škody na poľovnej zveri," uviedla hovorkyňa.

K nebezpečným stretom zvierat a ľudí môže podľa Debnárovej dôjsť v jarných a letných mesiacoch, keď sú odchovávané mláďatá. Nebezpečnými sú medvedice alebo diviačice, a to v prípadoch, keď sa človek nevedomky priblíži na vzdialenosť 20 a menej metrov.

Komentáre