Ekológia

Zvieratá v košickej zoo si pochutnávajú na vianočných stromčekoch

"Zvieratám chutia najviac borovice a smreky, najmenej nórske jedle. Zoo ich kŕmi zásadne nepredanými stromčekmi. Tie použité by im mohli ublížiť."

TASR, 29. decembra 2020 16:52
Nepredané vianočné stromčeky poslúžia ako spestrenie stravy pre niektoré zvieratá v košickej ZOO. Na snímke koza walliská. Košice, 28. decembra 2020. Foto: TASR - František Iván

Nepredané vianočné stromčeky tradične slúžia ako potrava pre niektoré zvieratá v košickej zoologickej záhrade. Prvú várku dostali po Vianociach, druhá k nim v uplynulých rokoch zvykla doraziť po novoročných sviatkoch. Za zoo to pre TASR povedal inšpektor chovu Jozef Lenard.



„Dávame ich takmer všetkým kopytníkom. Napríklad si na nich pochutnávajú kamzíky, tahry himalájske, muflóny, kozy, ovce, zubry, jelene,“ povedal s tým, že väčšina kopytníkov potrebuje takúto drevitú vlákninu na podporu trávenia. „Čo sa týka zubra, v prírode tvoria konáre stromov, mladé výhonky a podobne až dve tretiny jeho kŕmnej dávky. Nejde tak len o spestrenie potravy, ale o jej nevyhnutnú súčasť,“ doplnil Lenard.



Zvieratám v košickej zoo podľa neho chutia najviac borovice a smreky, najmenej nórske jedle. „Berieme len stromčeky, ktoré sa nepredajú. Tie použité, ktoré ľudia vyhodia, sú pre zvieratá nebezpečné. Môžu byť na nich rôzne drôtiky, nitky či zvyšky ozdôb, čo by im mohlo uškodiť,“ povedal s tým, že z obchodných reťazcov v minulých rokoch dostávali druhú várku nepredaných vianočných stromčekov začiatkom nového roka. Vzhľadom na aktuálny tzv. lockdown môže byť podľa neho tentoraz situácia iná.



Komentáre