Cestovanie

VIDEO: OOCR Rajecká dolina spustila aktivity na záchranu obce Čičmany

"Veľké náklady na odpad a na údržbu nie je obec schopná pokryť vlastnými príjmami a kompetentní radia vyriešiť tento problém spojením sa s najbližšou samosprávou."

TASR, 11. februára 2022 10:03
Na archívnej snímke zo 4. októbra 2020 drevenica v obci Čičmany, okres Žilina. Foto: TASR - Erika Ďurčová
Čičmany 10. februára (TASR) –
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Rajecká dolina spustila aktivity na podporu a záchranu obce Čičmany v okrese Žilina. Predseda OOCR Peter Slyško vo štvrtok na tlačovej besede v Čičmanoch upozornil, že obec, svetoznáma maľovanými zrubovými drevenicami a ornamentmi, sa dlhodobo nachádza v nelichotivej situácii.



Prvým krokom je vyhlásenie dobrovoľnej zbierky prostredníctvom transparentného bankového účtu na pomoc obci Čičmany. "Výťažok zbierky sa použije na pokrytie prevádzkových nákladov obce, realizáciu kultúrnych a športových podujatí a vytvorenie podmienok na zachovanie kultúrneho dedičstva obce," povedal Slyško s tým, že nasledovať budú ďalšie aktivity.

Podotkol, že vzhľadom na popularitu Čičmian a požívanie špecifických ľudových ornamentov mnohými organizáciami, inštitúciami či firmami, si väčšina ľudí myslí, že obec má dostatok financií a podpory. "Bohužiaľ, realita je veľmi komplikovaná a vyžaduje si našu pozornosť. Takmer nikto z tých, čo používajú čičmianske ornamenty, obci nijako finančne neprispieva. Nie je tu žiadna morálna či spoločenská zodpovednosť a podpora kultúrneho dedičstva," uviedol predseda OOCR.

Detail typicej drevenice v Čičmanoch, foto z archívu. Foto: TASR


Čičmany v tomto roku oslávia 750. výročie prvej písomnej zmienky. V obci žije 123 z pôvodných približne 1500 obyvateľov. Je v nej 115 objektov, z toho 36 národných kultúrnych pamiatok a ročne ju navštívi viac ako 30.000 ľudí. Podľa starostky Ivety Michalíkovej je systém financovania samospráv, ktoré majú veľký nepomer počtu obyvateľov a počtu návštevníkov zle nastavený.



Upozornila, že veľké náklady na odpad a na údržbu nie je obec schopná pokryť vlastnými príjmami a kompetentní radia vyriešiť tento problém spojením sa s najbližšou samosprávou. "Nikdy nedovolím, aby sme sa spojili s inou samosprávou a budem robiť všetko preto, aby sme ostali samostatní. Chceme zachovať kultúrne dedičstvo pre naše deti, vnukov, pravnukov, aby vedeli, ako žili naši predkovia a aby sa naše vzory nezneužívali," zdôraznila Michalíková.

"S ornamentmi z Čičmian sa chváli kadekto. Ale, keď je zrazu na stole symbolická faktúra, zistíme, že chýba morálna zodpovednosť za našu históriu a svetovú značku. Dôležité je vytvoriť z hľadiska financovania špeciálnu kategóriu štatutárnych samospráv, medzi ktoré budú patriť krajské mestá, kúpeľné, tie v UNESCO, ale napríklad aj Čičmany," reagoval ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.



Komentáre