Cestovanie

Važecká jaskyňa a Domica sú od začiatku februára otvorené

"Na Slovensku je ešte otvorená Demänovská jaskyňa slobody, Belianska, Bystrianska a Brestovská jaskyňa."

TASR, 4. februára 2022 0:11
Na ilustračnej snímke jaskyňa Domica na Slovensku. Foto: TASR/František Iván


Važecká jaskyňa a Domica sú od začiatku februára otvorené. Spolu je tak z 13 sprístupnených jaskýň Správy slovenských jaskýň (SSJ) momentálne otvorených šesť. Informuje o tom SSJ na svojom webe.

Maximálny počet osôb na vstup je podľa SSJ obmedzený podľa prevádzkových podmienok danej jaskyne. Pre Važeckú jaskyňu je povolený 35 ľudí na vstup, v prípade Domice to je 50 osôb.
Na archívnej snímke z 2. marca 2015 vstup do Važeckej jaskyne vo Važci. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Jaskyne sú podľa správy otvorené v režime OP (očkovaní - prekonaní). Môžu ich navštíviť aj ľudia, ktorí sa zaočkovať dať nemôžu. Musia však mať so sebou potvrdenie o výnimke a negatívny test.

"Vstup do jaskyne (podzemia) okrem detí do šesť rokov je možný len s riadne prekrytými hornými dýchacími cestami (nos a ústa) - respirátor - výnimky sa neakceptujú," uvádzajú jaskyniari. Rizikovým skupinám odporúčajú zvážiť návštevu jaskyne, a to s výnimkou už zaočkovaných osôb.
Na archívnej snímke zo 14. októbra 2017 ukážka jaskynnej záchrany v Belianskej jaskyni počas Dňa Horskej záchrannej služby (HZS). Foto: TASR/Adriana Hudecová

Na Slovensku je ešte otvorená Demänovská jaskyňa slobody, Belianska, Bystrianska a Brestovská jaskyňa. Ostatné sa otvoria od 1. apríla, respektíve od 15. mája v závislosti od pandemickej situácie.

Komentáre