Cestovanie

V kaštieli v Markušovciach obnovia Kúriu Zuzana za milión eur

"Projekt Kúria Zuzana – zážitok v múzeu je jedným z 19-tich, ktoré získali podporu z výzvy na podporu obnovy a revitalizácie kultúrneho dedičstva."

TASR/Webmagazin.sk, 8. júna 2021 11:35
Na archívnej snímke renesačný kaštieľ, ktorý vlastnil rod Máriássy v Markušovciach 17. septembra 2019. Foto: TASR
Bratislava/Markušovce 7. júna (TASR) - Kaštieľ v Markušovciach na Spiši prinesie nové zážitky pre návštevníkov rekonštrukciou Kúrie Zuzana. Z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ktoré spravuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, a tiež zo štátneho rozpočtu pôjde na obnovu historickej kúrie jeden milión eur. TASR o tom informoval Andrej Ďuríček, poverený vedením tlačového oddelenia odboru komunikácie MIRRI.

"Bohatstvom regiónu Spiša nie je len nádherná príroda, ale tiež desiatky historických pamiatok. Žiaľ, nie všetky sú v dobrom stave. Medzi najnavštevovanejšie pamiatky v regióne patrí renesančný kaštieľ v Markušovciach. Z grantov EHP sa teraz v areáli kaštieľa rozbehne obnova historickej Kúrie Zuzana, ktorá určite zvýši turistický potenciál tohto miesta," povedala ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), ktorej rezort granty prerozdeľuje.
Na snímke historický nábytok, ktorý je súčasťou kaštieľa v obci Markušovce. Foto: TASR Adriána Antošková

Jeden milión eur na projekt "Kúria Zuzana – zážitok v múzeu" zaistí nielen komplexnú rekonštrukciu, ale tiež premenu pamiatky na miesto, ktoré návštevníkom poskytne pestrú kultúrnu ponuku a služby. Súčasťou kúrie budú viaceré nové expozície vypovedajúce o živote niekdajších majiteľov kaštieľa – rodine Máriássyovcov - o histórii spracovania dreva a nábytkárskeho priemyslu, či o tradičnej spišskej kultúre. Súčasťou projektu bude tiež príprava rôznorodých akcií, workshopov a tvorivých dielní.

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi na premene kúrie spolupracuje s islandským partnerom Gagarín ehf., Strednou odbornou školou drevárskou v Spišskej Novej Vsi a s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Slovenský Raj & Spiš. Projekt bližšie v utorok (8. 6.) o 13.00 h verejnosti predstaví otváracia videokonferencia.

Na záchranu a obnovu pamiatok na Slovensku smerujú podľa Ďuríčka každoročne milióny eur z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska, prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP, ktoré prerozdeľuje MIRRI SR.

"Projekt Kúria Zuzana – zážitok v múzeu je jedným z 19-tich, ktoré získali podporu z výzvy na podporu obnovy a revitalizácie kultúrneho dedičstva," dodal Ďuríček.
Na snímke kaštieľ v Markušovciach zo zadnej strany. Foto: TASR Adriána Antošková

Kaštieľ v obci Markušovce je vysunutou expozíciou Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. V polovici 17. storočia dal kaštieľ vybudovať František Máriássy v renesančnom slohu a pôvodne mal charakter pevnosti. Svoju podobu zmenil v druhej polovici 18. storočia, keď ho prestavali na reprezentatívne rokokové šľachtické sídlo. Obkolesuje ho francúzsky park s tromi stupňovitými terasami a na najvyššej z nich stojí letohrádok Dardanely. Ten dal v závere 18. storočia postaviť gróf Wolfgang Máriássy pri príležitosti očakávaného príchodu cisára Jozefa II. Ohlásená návšteva sa síce napokon nekonala, no stavba na jej počesť tam stojí dodnes.

Komentáre