Cestovanie

Tajomná Severná Kórea láka turistov. Čo im môže ponúknuť?

"Keďže zakázané či neľahko prístupné ovocie chutí sladko, o túto netradičnú dovolenkovú destináciu neustále vzrastá záujem. Ten najintenzívnejší prúdi zo Spojených štátov. Láka dobrodružstvo aj vás?"

Romana Juhásová, 8. mája 2014 10:00
Severná Kórea láka turistov. Obdivovať chodia prírodu, ale aj miestnu kultúru. (Ilustračné foto) Foto: TASR/AP Photo


Severná Kórea, to nie je iba Pchjongjang s monštruóznymi monumentmi propagandy, za hroznými praktikami sa skrýva krajina s krásnou prírodou. Práve tú chce širokej verejnosti poodhaliť britská spoločnosť Uniquely Travel, zameraná na netypické dovolenkové destinácie. Pýši sa vytvorením najucelenejšieho sprievodcu severnou časťou polostrova a keďže nie je podporovaná tamojšou organizáciou pre turizmus, krajinu predstavuje bez akejkoľvek propagandy.

Viac ako tristo prístupných lokalít


Napriek tomu, že aplikácia pochopiteľne zahŕňa len atrakcie prístupné turistom, vôbec ich nie je tak málo, ako by jeden čakal. Užívateľ smie nazrieť do 350 lokalít, fotografie ilustruje informatívny text o rozsahu viac ako 70 000 slov. Vďaka GPS označeniu sa dozvie, kde presne ich v realite možno nájsť. Súčasťou produktu je aj historický prehľad, informácie o kultúre a etike cestovania v Severnej Kórei, ako aj slovníček základných fráz. Autorom tipov je sprievodca Simon Cockerell s viac ako desaťročnou praxou sprevádzania po krajine.

Aj pre itinerár


Ako povedal manažér projektu Chad O'Carroll pre CNN, aplikácia je určená nielen domácim zvedavým virtuálnym cestovateľom, ale je aj tým, ktorí si chcú vopred naplánovať budúcu návštevu. Keďže zakázané (alebo aspoň neľahko prístupné) ovocie predsa len chutí sladko, o destináciu neustále vzrastá záujem. Ten najintenzívnejší prúdi zo Spojených štátov, aplikácia je preto v americkej angličtine. Vzhľadom na to, že funguje aj v offline režime, k úžitku bude i na mieste, kde je internetové pripojenie viac ako problematické.

Cestovať či necestovať?


S podporou turizmu v krajinách s krutým režimom sa vynára etická otázka. Vďaka návštevníkom prúdi do Pchjongjangu cudzia mena a i keď jeden z argumentov za cestovanie hovorí o zanedbateľnej čiastke, o jej využití možno len polemizovať. Morálneho aspektu cestovania sú si vedomí aj autori aplikácie. Na základe eseje ruského experta Andreia Lankova však zdôrazňujú pozitívny prínos kultúrnej výmeny. Každopádne, do budúcnosti vychádzajú v ústrety ďalším zvedavcom a pripravujú aplikácie aj pre Barmu a Líbyu, ktoré by mali uzrieť svetla sveta na jeseň.

Komentáre