Cestovanie

Pustý hrad pri Zvolene ožil reprodukciou kráľovskej svadby z roku 1247

"Svadba, počas ktorej si dcéra kráľa Bela IV. zobrala Leva, syna haličského kniežaťa Danila, sa na Pustom hrade uskutočnila v roku 1247."

TASR, 29. augusta 2022 12:07
Pustý hrad nad Zvolenom zažil stredovekú kráľovskú svadbu s kráľovským sprievodom. Vydávala sa Konštancia, dcéra uhorského kráľa Belu IV. Podujatie oživil historický stanový tábor, ukážky dobového života, dobýjanie hradných múrov, šermiarske súboje, lukostrelecký tábor, sokoliari, remeselníci dobová hudba. Podujatie je pripomienkou kráľovskej svadby, ktorá sa na tomto mieste skutočne odohrala. Na snímke kráľovská svadba na Pustom hrade nad Zvolenom v sobotu 27. augusta 2022. Foto: FOTO TASR - Ján Krošlák

Na Pustom hrade nad mestom Zvolen sa v sobotu uskutočnila reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa na tomto mieste konala ešte v roku 1247. Na návštevníkov v hradnom areáli čakali ukážky života v stredoveku, bojov i viaceré sprievodné aktivity.

"Rekonštrukciu kráľovskej svadby realizujeme už tretí rok. Tentoraz sme pridali aj novinku, a to dobýjanie hradu. Návštevníci tiež mohli prespať v zážitkových dobových stanoch," uviedol pre TASR riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko Jiří Pěč. Ako dodal, tohtoročnou novinkou bola aj kyvadlová doprava mikrobusom z parkoviska pod hradom.



Na príprave programu sa spolu s organizátormi podieľala aj takmer stovka priaznivcov histórie združených v rytierskych, šermiarskych a historických spolkoch zo Slovenska i Česka. Okrem samotného aktu kráľovskej svadby čakali na návštevníkov rôzne ukážky dobového života na hrade. V rámci sprievodných aktivít mohli návštevníci zavítať do remeselnej uličky či lukostreleckého tábora. Prezentované boli tiež ukážky archeologických nálezov z hradného areálu.

Svadba, počas ktorej si dcéra kráľa Bela IV. zobrala Leva, syna haličského kniežaťa Danila, sa na Pustom hrade uskutočnila v roku 1247. Reprodukcia kráľovskej svadby sa konala po viac ako 750 rokoch prvýkrát v roku 2020, keď prilákala takmer tisícku divákov.

Komentáre