Cestovanie

Kyjatice lákajú históriou, starobylým kostolom i nádhernou prírodou

" Spoznať dávnu minulosť tohto kraja umožňuje archeologický pamätník, nachádzajúci sa približne 300 metrov od obce smerom na miestnu časť Kadlub."

TASR, 5. júna 2016 8:00
Na snímke celkový pohľad na obec Kyjatice v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR/Branislav Caban
História siahajúca až do obdobia doby bronzovej, starobylý gotický kostol a nádherná príroda s výhľadmi na všetky svetové strany. To všetko nájdu turisti v Kyjaticiach v okrese Rimavská Sobota. Ako uviedol starosta Slavomír Kujan, návštevníci vyhľadávajú ich obec hlavne v letnom období.

„Začiatkom mája k nám začínajú prichádzať školské výlety zo škôl v okolitých mestách, ale aj zo vzdialenejšieho okolia. Počas leta tu okrem návštevníkov zo Slovenska často stretávame tiež celé zájazdy Rumunov a Maďarov, hlavne dôchodcov,“ načrtol starosta.

Spoznať dávnu minulosť tohto kraja im umožňuje archeologický pamätník, nachádzajúci sa približne 300 metrov od obce smerom na miestnu časť Kadlub. Situovaný je na okraji niekdajšieho pohrebiska ľudu kyjatickej kultúry z doby bronzovej, ktorá svoje meno dostala práve podľa tejto dedinky.



V jeho areáli je umiestnený rozmerný kameň s bronzovou tabuľou, na ktorej sú uvedené dátumy archeologických výskumov, ktoré v tejto lokalite prebehli a stručná charakteristika nositeľov kyjatickej kultúry. „Návštevníci tu tiež uvidia rekonštrukciu dvoch skrinkových hrobov, dvoch mohýl a hranice z dreva, ktorá slúžila na spaľovanie mŕtvych,“ dodal Kujan s tým, že neďaleko pamätníka je turistom k dispozícii aj oddychová zóna.

Lákadlom pre návštevníkov je i gotický kostol zo 14. storočia, ktorý je najvýznamnejšou historickou pamiatkou a dominantou obce. Je národnou kultúrnou pamiatkou, súčasťou Gemersko-rimavského okruhu Gotickej cesty a obsahuje vzácne fresky, ktoré boli naposledy zreštaurované v roku 1986.

„Najmonumentálnejšia nástenná maľba je na severnej strane lode. Pochádza z 15. storočia a zobrazuje Posledný súd. Na víťaznom oblúku sa nachádza pašiový cyklus a podobenstvo o desiatich pannách,“ priblížila fresky v kostole Janka Miháliková, zborová farárka Cirkevného zboru Evanjelickej a. v. cirkvi Rimavské Brezovo, ktorý spravuje aj kyjatický kostolík.

Na snímke interiér stredovekého kostolíka v Kyjaticiach v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR/Branislav Caban


Dodala, že fresky sa nachádzajú tiež v presbytériu, ale zachovali sa len za renesančným oltárom, ktorý je hnuteľnou národnou kultúrnou pamiatkou. „Sú nimi aj baroková kazateľnica a gotická krstiteľnica. V kostole je tiež krásne zachovaný kazetový strop z roku 1637, empory z 18. storočia a funkčný organ,“ uviedla farárka s tým, že kostol je stále využívaný na náboženské obrady počas najväčších kresťanských sviatkov.

Okrem bohoslužieb sa v kostole konajú i sobáše, pričom zaujímavosťou podľa Mihálikovej je fakt, že ho zvyknú vyhľadávať aj páry zo vzdialenejších končín Slovenska. „V roku 2015 sme tu mali tri svadby ľudí, ktorí nepochádzali z Kyjatíc. Jeden pár bol z tohto okresu, ďalšie boli z Novohradu či dokonca až od Nitry,“ povedala farárka, podľa ktorej šlo o ľudí so záujmom o dejiny a kostolík ich oslovil svojou históriou a malebnosťou.

Na snímke stredoveký kostolík v Kyjaticiach v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR/Branislav Caban


Okrem možností spoznávania histórie sa však Kyjatice vyznačujú aj krásnou prírodou. Neďaleko dediny prechádza červená turistická trasa a okolité kopce umožňujú ďaleké výhľady smerom na Revúcu, Jelšavu, Kráľovu Hoľu, ale aj do Maďarska. „Naši starí otcovia rozprávali, že zvykli z kopca nad dedinou pozerať smerom na maďarský Ózd, kde bola vysoká pec a o deviatej večer tam odlievali železo. Pritom vznikala taká žiara, že ju bolo vidieť až od nás z Kyjatíc,“ ozrejmil zaujímavosť starosta.

Doplnil, že ďalšou atrakciou pre turistov, ktorú samospráva plánuje zrealizovať v najbližších rokoch, je náučný chodník. „Jeho začiatok bude v centre obce, spojí všetky miestne zaujímavosti a končiť bude v časti Kadlub, na mieste s panoramatickým výhľadom,“ uzavrel Kujan.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pri Kyjaticiach je pomenovaná kyjatická kultúra aj s pohrebiskom
Islandom pešo a sám. Od Grónskeho mora prešiel až k Atlantiku
Švédsko má svoje telefónne číslo. Kto sa ohlási na druhom konci linky?
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z tratí do rušňa: Rad 350 Gorila

Komentáre