Cestovanie

Švédsko má svoje telefónne číslo. Kto sa ohlási na druhom konci linky?

"Švédsko je prvá krajina, ktorá má vlastné telefónne číslo."

Katarína Bačová, 27. mája 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Do cudzích krajín cestujeme za morom, pamiatkami či exotikou. Priestor na poznávanie však dáva aj cudzia mentalita, kultúra a tradície. Švédsko si môžete po novom „preklepnúť“ aj cez telefón. Stačí zavolať.

Krajina bez cenzúry

Švédsko je prvá krajina, ktorá má vlastné telefónne číslo. Linku +46 771 793 336 zriadil Švédsky turistický výbor pri príležitosti 250. výročia zrušenia cenzúry. Na druhej strane odpovedajú bežní ľudia – dobrovoľníci, ktorí sa rozhodli reprezentovať svoju krajinu. Odpovedia zvedavcom na otázky o živote v severskej krajiny, poradia zaujímavé miesta alebo sa môžete len tak porozprávať. Švédsko tak chce demonštrovať, že je slobodnou a otvorenou krajinou.

Počasie, jedlo, zážitky

Po necelých dvoch mesiacoch fungovania sa linka teší veľkej obľube. Doteraz sa uskutočnilo vyše 156 tisíc hovorov. Najviac volajú Američania, potom Briti, Holanďania i Číňania. Zastúpených je dosiaľ 182 štátov sveta. Ľudí často zaujíma počasie, miestne jedlá, alebo či už niekedy dotyčný navštívil ich bydlisko.

Švédske "ahoj"

Za hovor zaplatíte, ako za bežný medzinárodný hovor. Keďže je Švédsko spolu s nami v Európskej únii a ceny zahraničných hovorov stále klesajú, rozhovor by vás nemal vyjsť draho. Ak vám nikto nezdvíha, nevešajte hlavu, presmerujú vás k inému Švédovi.

Pozdraviť sa môžete "Hallå!" alebo "Hej!". Švédčina však nie je podmienkou, vo väčšine prípadov sa dohovoríte aj po anglicky. Či nájdete spoločnú reč, záleží už len na tom, akí dvaja ľudia sa na linke stretnú.



Zdroj: theswedishnumber.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Islandom pešo a sám. Od Grónskeho mora prešiel až k Atlantiku
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z tratí do rušňa: Rad 350 Gorila
Pri stavbe metra v Ríme našli kasárne rímskej prétoriánskej gardy
Muž pokoril svetový rekord, strávil 25 hodín vo virtuálnej realite

Komentáre