Cestovanie

Južné Čechy možno spoznávať po stopách Švejka, aj výtvarným umením

"Produkt je naviazaný na penzióny, reštaurácie a rôzne zaujímavosti."

TASR, 27. augusta 2019 9:00
Na snímke vojak Švejk, ilustrácia Josefa Ladu. Foto: TASR
Novinkou v tohtoročnej letnej sezóne južných Čiech je inšpirácia legendárnym putovaním vojaka Švejka z Tábora do Českých Budějovíc. Podľa organizátorov turistický produkt Švejkova juhočeská anabáza dáva príležitosť na spoznávanie hradov, zámkov, múzeí, rozhľadní a iných historických objektov, tiež rybníkov, pútnických a náučných ciest a ďalších prírodných pozoruhodností v regióne.

"Od Haškovej knihy je u nás Švejk veľmi populárny a mávame rôzne aktivity. Nový produkt je o putovaní po jeho sedemdňovej trase. Mal ísť na juh, čo by zvládol za dva dni, ale on sa pustil cez Písek, Putim a zachádzal do ďalších miest a dedín, takže z toho urobil týždňové putovanie.

Produkt je naviazaný na penzióny, reštaurácie a rôzne zaujímavosti,"
uviedol pre TASR riaditeľ Juhočeskej centrály cestovného ruchu v Českých Budějoviciach Jaromír Polášek.

Podľa rovnomennej brožúrky etapovitá trasa rôznych denných dĺžok sa dá niekde absolvovať aj s požičaným bicyklom či lokálnym vlakom. Vedie z Tábora cez obce Milevsko, Květov, Vráž, Čížová, Malčice, Sedlice, Radomyšl, Štěkeň, Putim, Strakonice, Volyně, Dub, Vodňany, Protivín, Písek do juhočeskej metropoly.

Regionálny produkt je aj Umenie v meste. Tento výtvarný projekt sa začal v Českých Budějoviciach pred 12 rokmi. Odvtedy sochy, objekty, inštalácie počas letnej sezóny spestrujú verejné priestranstvá až do konca septembra. Spočiatku to bolo niekoľko diel iba v krajskom meste. V aktuálnom 23 autorov vytvorilo 38 inštalácií v deviatich lokalitách.

Medzi nimi je Slovenska Lucia Cyprianová, ktorá sa prezentuje 3D objektom Jdeme na pivo! Predtým sa na letnom podujatí zúčastnili ďalší slovenskí sochári Martin Rajčan, Viktor Paluš, Andrej Margoč, Richard Keťko a Ondrej 4.

"Niektoré diela umelci tvoria na mieste, iné donesú hotové a osadia ich. Nebývajú to len malé sochy, ale aj veľké inštalácie, ktoré každý rok inakšie oživujú mestský priestor.

Dôležité je, že po skončení sezóny sa aj obyvatelia môžu podieľať na rozhodnutí, ktoré ostanú alebo sa premiestnia inde a budú trvale osadené. Začalo sa to veľmi obľúbenou sochou Striekajúca veľryba na českobudejovickom námestí. Bol o ňu záujem z Lipna a je tam už niekoľko rokov, v lete robí vlhkú hmlu a deti sú z toho nadšené,"
dodal Polášek.

Podľa neho máloktoré mesto má takú veľkú vonkajšiu galériu umenia ako České Budějovice. Teší ho, že projekt sa úspešne rozširuje po regióne.

Komentáre