Cestovanie

Hrady na Pohroní opäť prepojili svetelnými signálmi

"Pohronská hradná cesta je dnes obľúbeným turistickým produktom v Banskobystrickom kraji. Vo vrcholnom stredoveku táto cesta viedla k bohatým banským stredoslovenským mestám."

TASR, 29. marca 2022 12:12
Na spojenej snímke je hrad Revište, zrúcanina gotickej pevnosti na pravom brehu rieky Hron, ktorá stojí na kopci nad Revištským Podzámčím, mestskou časťou Žarnovice. Foto: TASR Dušan Hein


Svetelné signály opäť prepojili hrady popri Hrone. Spoločné podujatie niekoľkých regiónov Banskobystrického kraja otvorilo takto v piatok (25. 3.) ďalšiu sezónu na Pohronskej hradnej ceste a na hrady prilákalo večer viac ako stovku návštevníkov.

„To, či vybrané objekty, ktoré sú dnes súčasťou Pohronskej hradnej cesty, sú stále vo vizuálnom spojení, sme sa rozhodli vyskúšať minulý rok. Žiaľ, len vo veľmi úzkom kruhu ľudí, pretože prevládali protipandemické opatrenia,“ uviedla Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus. „Minulý rok sme svetelným signálom prepojili Pustý hrad vo Zvolene, hrad Revište a zaniknuté hrady Peťuša, Žakýl a Teplica. Chceli sme zapojiť aj Šášov, čo sa nám ale nepodarilo,“ doplnila Jóbová.
Nad Zvolenom sa rozprestierajú zvyšky Pustého hradu, ktorý je podľa mnohých autorov rozlohou najväčším hradom na Slovensku a jedným z najväčších na svete. Foto: TASR Ján Krošlák

Pozitívna odozva verejnosti po minuloročnom spájaní hradov svetelnými signálmi nás motivovala k tomu, aby sme týmto spôsobom otvorili ďalšiu sezónu Pohronskej hradnej cesty a veľmi sme dúfali, že už to bude možné aj za prítomnosti fanúšikov našich hradov,“ uviedla Mária Pátková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron. Táto organizácia spolu s tamojšími „hradnými pánmi“ zabezpečovala svetelný signál na hradoch Teplica, Revište a Šášov.
Na zrúcanine hradu Šášov. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Pohronská hradná cesta je dnes obľúbeným turistickým produktom v Banskobystrickom kraji. Vo vrcholnom stredoveku táto cesta viedla k bohatým banským stredoslovenským mestám. Začiatkom novoveku, v čase tureckého ohrozenia, vznikali na mnohých miestach rôzne signalizačné veže, takzvané vartovky, prípadne menšie objekty nazývané hlásky. Súčasťou signalizačnej siete boli aj hrady, ktoré sa popri Hrone nachádzali. Úlohou tejto dômyselnej siete bolo v prípade blížiaceho sa nebezpečenstva posielať dymové, ohňové a neskôr aj zvukové signály.

Komentáre