Cestovanie

Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby

"Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska."

TASR, 28. marca 2022 11:52
Na archívnej snímke Oravský hrad. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Návštevníci Oravského hradu v Oravskom Podzámku budú môcť nahliadnuť do doposiaľ neprístupných priestorov. Ide o časť podzemných chodieb, tzv. kazematov. Informovala o tom Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava, ktoré je správcom hradu.

"V priestoroch sme urobili inštaláciu elektrických rozvodov a osvetlenia, vďaka čomu sa môžu návštevníci tešiť na ďalšie doteraz nesprístupnené priestory," podotkla Jagnešáková.

Kazematy sprístupnili v rámci slovensko-českého cezhraničného projektu s názvom Objavte tajomstvá hradných pevností. Vybudovali aj spevnenú plochu v oddychovej zóne pod hradom, na ktorú umiestnili stojany na bicykle. V altánku nainštalovali úložné boxy s uzamykateľným systémom na odkladanie batožiny. Hlavným cezhraničným partnerom projektu bolo Múzeum Beskyd Frýdek-Místek, ktoré spolu s Oravským múzeom pripravilo putovnú výstavu o faune a flóre hradných pevností. V súčasnosti je nainštalovaná na Oravskom hrade.

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Turzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.

Komentáre