Cestovanie

Filmové hotely a reštaurácia, ktorá nikdy neexistovala

"Užívatelia portálu pre cestovateľov Tripadvisor hodnotia ubytovacie, reštauračné a iné zariadenia na základe spokojnosti. Vynikajúce referencie si vyslúžili aj miesta, ktoré vlastne vôbec neexistujú."

Romana Juhásová, 4. augusta 2014 12:00
Záber z filmu Grandhotel Budapešť Foto: Youtube


Fiktívny hotel vo fiktívnej krajine, aj takéto perly možno nájsť na populárnej stránke Tripadvisor, informoval portál britského Daily Mail. Grand Hotel Budapešť z rovnomenného kinematografického počinu od režiséra Wesa Andersona žne jedno pozitívne hodnotenie za druhým. Bodovaním sa pobavilo viac ako sto užívateľov.

Kedysi majestátny Grand Hotel Budapešť režisér Anderson zvolil ako dejisko svojho najnovšieho diela, ktoré sa do našich kín dostalo v priebehu tohtoročnej jari. Vyníma sa medzi majestátnymi horami v neexistujúcej republike Zubrowka a na spomínanej stránke bol označený za vôbec najlepší hotel krajiny. Cestovatelia z rôznych kútov sveta sa štylizujú do role imaginárnych hostí, vo svojich referenciách sa opierajú o filmový dej.



Keby bol film skutočnosťou, majiteľ pán Gustave by sa mohol hrdiť vynikajúcimi hodnoteniami. "Návštevníci" si nevedia vynachváliť noblesné zariadenie, miestne lahodné cukrárske výrobky a milých, i keď tak trochu podivuhodných zamestnancov. Karty zamiešali sťažnosti na neprítomnosť wifi (dej sa odohráva medzi dvoma svetovými vojnami) či prestrelku na chodbe.

Nenechajte sa zmanipulovať


Nejde o prvý prípad fiktívneho miesta na stránke Tripadvisor. Viac ako tisíc referencií možno nájsť pod vizitkou hotela Schrute Farms v Pensylvánii, existujúceho len v populárnom seriáli The Office. Minulý rok zas portál odporúčal reštauráciu Oscar Brixham v Spojenom kráľovstve. Na základe nadšených hodnotení sa ju vydala preskúmať rada gurmánov, našli však iba uličku zaplnenú smetnými košmi. Stali sa obeťou žartu neznámeho podnikateľa, testujúceho manipulovateľnosť stránky Tripadvisor.

Svetoznámy cestovateľský portál Tripadvisor radí cestovateľom, ktoré miesta sa oplatí poctiť návštevou, pri plánovaní cesty ho využívajú milióny turistov. Majiteľom kvalitného ubytovacieho či stravovacieho biznisu zas slúži ako bezplatná marketingová zbraň.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Mapa pre mladých cestovateľov si nekladie servítku pred ústa
Hotely v Paríži: Zaplaťte, koľko chcete, vyzývajú ich majitelia
Dovolenkujete v betónovej džungli? Oázu nájdete na mestských plážach
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Chorvátsky ostrov Lastovo ponúka meter pôdy len za jeden cent
Tajomná Severná Kórea láka turistov. Čo im môže ponúknuť?
Vitajte v super ekologickom rezorte, v raji najznámejšieho Kmotra
Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač

Komentáre