Cestovanie

Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa

"Thajsko, to nie sú len pláže bieleho piesku omývané tyrkysovou vodou, krajina ponúka omnoho viac. História, nakupovanie, pestrý nočný život, potápanie, každý cestovateľ si nájde to pravé pre seba."

Ján Lukáč, 17. júla 2014 6:00
Thajsko je rajom cestovateľov. Foto: Yanick Photography


Keď sa povie Thajsko, asi každý si predstaví krásne piesočnaté pláže, na ktorých dovolenkári a miestni obyvatelia trávia dlhé hodiny slnením a kúpaním sa v teplých vodách Thajského zálivu alebo Andamanského mora. V tejto tropickej ázijskej krajine, nazývanej aj “krajinou úsmevov”, však toho nájdete oveľa viac. Zamilujete si prírodné krásy, historické bohatstvo ale aj priateľských ľudí a ich kultúru, ktorá má korene v budhizme. Webmagazín vám v dvoch častiach prináša exkluzívnu reportáž Jána Lukáča doplnenú jeho autorskými fotografiami.

Thajsko po prvé aj po druhé


Pred pár rokmi som Thajsko navštívil po prvýkrát. Cieľom mojej cesty bola Pattaya – rušné turistické stredisko na východnom pobreží Thajska v Thajskom zálive. Nachádza sa tu veľa zábavných parkov, múzeí, botanických záhrad a množstvo iných turistických atrakcií. Vďaka rušnému nočnému životu a veľkému množstvu reštaurácií, barov, klubov či kabaretov, ale najmä vďaka prekvitajúcemu sexturizmu, bola Pattaya mnohokrát v médiách označená za hriešny novodobý Babylon. Nebuďte prekvapení, ak na vás budú večer Thajčanky sediace pri otvorenom bare pokrikovať „Sexy man!“ alebo vám bez ostychu ponúknu sex.

Pláže s krištáľovou vodou tu však nenájdete, a to najmä vďaka stále narastajúcemu obrovskému počtu turistov, ktorí sem prichádzajú na dovolenku z celého sveta. Asi najčistejšou plážou je neďaleká Jomtien Beach, kde nie je voda taká kalná ako v pattayskej zátoke. Ak sa však budete chcieť vyhnúť ruchu Pattaye úplne a užiť si preslávené thajské pláže s priezračnou vodou, odporúčam navštíviť aspoň jeden z okolitých ostrovov Koh Larn, Koh Samet alebo Koh Chang. Netreba zabúdať ani na ďalšiu výhodu tejto destinácie, ktorou je vzdialenosť od hlavného mesta. Bangkok je od Pattaye vzdialený len 147 kilometrov, tak si jeho návštevu určite naplánujte.

Panoramatický výhľad na Bangkok z budovy Baiyoke Tower II. Foto: Yanick Photography
Bangkok je šialené mesto. Buď ho budete milovať, alebo nenávidieť. Vysoká vlhkosť, sálajúca horúčava zo všade prítomného betónu, na každom kroku kolabujúca doprava, nad ktorou sa rozčuľujete iba vy – turista. Raj všetkého – nakupovania, hazardu, hriechu, zábavy.

Ale späť k turisticky zaujímavým miestam. Vraví sa: ”Kto nevidel Grand palace, nebol v Bangkoku.” Grand palace je komplex chrámov v centre Bangkoku, ktorý bol oficiálnou rezidenciou siamských kráľov, neskôr thajských. V súčasnosti je dejiskom niektorých oficiálnych kráľovských ceremónií. Po jeho návšteve určite nevynechajte neďaleký chrám Wat Pho, ktorý je najstarším chrámom v Bangkoku. Jeho hlavnou atrakciou je socha ležiaceho Budhu, ktorá je dlhá 46 metrov a vysoká 15 metrov. Krásny panoramatický výhľad na celé mesto sa vám naskytne z najvyššej budovy mesta Baiyoke Tower II, súčasťou ktorej je aj hotel. Budova má celkom 85 podlaží. Navštíviť tu môžete verejnú hvezdáreň na 77. poschodí, alebo si len tak posedieť pri koktaile Mai Tai v bare na 83. poschodí.

Ležiaci Budha v najstaršom chráme Wat Pho v Bangkoku Foto: Yanick Photography
Druhým miestom, ktoré som navštívil v Thajsku tohto roku, bol najväčší ostrov - Phuket. Vďaka nádherným plážam, rozmanitej krajine, živému hlavnému mestu a bohatej ponuke voľno časových aktivít je najnavštevovanejším ostrovom juhovýchodnej Ázie.

Do Thajska len s letenkou


Veľa turistov, prichádzajúcich do Thajska na dovolenku po prvýkrát, si zakúpi zájazd, v cene ktorého majú zabezpečené ubytovanie v hoteli. Tí dobrodružnejší, túžiaci po spoznávaní, si pri druhej návšteve Thajska kúpia len letenku. Ubytovanie a cestovanie po krajine s mapou v ruke riešia za pochodu. Ja som sa do Thajska vybral spolu s troma ďalšími ľuďmi. Každý z nás však očakával od dovolenky niečo iné. A tak sme museli cestovanie po krajine popretkávať celodenným oddychom na pláži, potápaním, wellness službami či nakupovaním. Základňou našej 23-dňovej dovolenky sa stal hotel v tesnej blízkosti asi najkrajšej a pokojnej pláže Nai Harn. Odtiaľ sme každý druhý deň vyrážali objavovať krásy, ktoré Phuket o okolité ostrovy návštevníkom ponúkajú.

Hneď na začiatku treba povedať, že v Thajsku sa jazdí na opačnej strane ako u nás. Doprava je tu o niečo hustejšia a komplikovanejšia, keďže Thajčania sú ľudia, ktorí chodia peši len v tom najnutnejšom prípade. Z tohto dôvodu sme si zvolili iné spôsoby cestovania ako jazdenie v prenajatom aute či na motocykli. Využívali sme hotelový shuttle bus, ktorý má predpísaný pravidelný okruh zvyčajne so štyrmi zastávkami, v iných prípadoch zasa taxi a miestny tuk tuk – vozidlo, ktorého predná časť je zvyčajne motocykel so zastrešeným vozíkom pre dve až štyri osoby.

Na Phukete si prídu na svoje nielen milovníci šnorchlovania, ale aj potápania. Niekoľko potápačských centier organizuje ponory na ostrovoch Phi Phi, Raya či Similian. Pre odvážnejších je tu ešte jedna potápačská oblasť nazývaná Shark point, kde sa vyskytujú žraloky. Náš potápač z partie však žiadneho nevidel. A možno len pre horšiu viditeľnosť, zrejme kvôli začínajúcemu monzúnovému obdobiu.

Výhľad na Phi Phi Leh Foto: Yanick Photography
Phuket ponúka mnohé atrakcie aj na súši. My sme navštívili najväčší monument ostrova – Big Budhu. Je to mramorová socha 45 metrov vysoká so základmi, ktoré majú v priemere 25 metrov. Z najvyššieho vrchu ostrova, na ktorom sa socha Veľkého Budhu týči, sa nám naskytol úžasný 360-stupňový panoramatický výhľad na Andamanské more, mesto Phuket, pláže Kata a Karon, záliv Chalong a iné. Po návšteve sochy Budhu sme si to nasmerovali do chrámov Chalong. Deň sme si spríjemnili trekingom na slonoch, ktoré sú v Thajsku zákonom chránené, keďže boli Thajčanom v histórii nápomocné vo vojnách. Ďalšou našou zastávkou bol závod na spracovanie kešu orieškov a medová farma.

Známe filmové pláže


Hriechom by bolo nenavštíviť a neprebádať aspoň niekoľko okolitých ostrovov. Hora obrastená džunglou, dvíhajúca sa z azúrovo modrého mora, vysoké vápencové útesy a snehobiele pláže. Také sú skoro všetky okolité ostrovy. Jednými z najznámejších sú ostrovy Phi Phi. Aj tu, pred necelými desiatimi rokmi, premenila vlna Tsunami ostrovnú dedinku na trosky. Dnes je však život opäť v tradičných koľajach – bungalovy, bary, reštaurácie, obchody, potápačské základne. Turisti prichádzajú na Phi Phi Don najmä kvôli šnorchlovaniu v priezračnej vode a kochajú sa pohľadom na dvojča Phi Phi Leh.

Práve na tomto ostrove sa nachádza pláž Maya, známa z filmu Pláž s Leonardom di Capriom. Pri jej návšteve však nečakajte tiché miesto, ako si ho pamätáte z filmu. Práve kvôli nemu sem smerujú denne stovky turistov. Ďalšími ostrovmi, ktoré sa preslávili vďaka filmu, sú ostrovy Phang Nga. Najznámejší z nich je malý ostrovček, pomenovaný po slávnom agentovi James Bondovi, kde sa nakrúcala jedna scéna z filmu „Muž so zlatou zbraňou“ (1974). Blízko tohto ostrova sa nachádza dedinka Ko Pannyi s domčekmi postavenými na koloch. Úsmev tu vyčarí malé futbalové ihrisko na vode, poskladané z umelohmotných pontónov.

Ostrov Jamesa Bonda vďačí za svoju návštevnosť filmu z roku 1974. Foto: Yanick Photography
Okrem týchto ostrovov sme navštívili ostrovy Panak, Hong, Naka a Bamboo. Ich návšteva sa dá stihnúť aj za jeden deň, ak sa rozhodnete zakúpiť si výlet rýchloloďou. Výlet, ktorý vás nebude stáť veľa, a ktorý si určite vychutnáte, je návšteva koralového ostrova, známeho aj pod názvom ostrov Hae. Dá sa naň dostať loďkou z pláže Rawai. Ak si privstanete, môžete sa skúsiť dohodnúť s jedným z rybárov, aby vás na ostrov zaviezol a cestou späť z rybolovu vyzdvihol. My sme sa na Rawai vybrali neskôr, a tak sme si s miestnym „agentom“, ktorému stačí na podnikanie plagát koralového ostrova a skutočnosť, že jeho kamarát má loď, dohodli výlet na ostrov so súkromným lodivodom. Ten nám zastal, kdekoľvek sme o to požiadali, a čakal s nami všade tak dlho, ako sme chceli.

V okolí koralového ostrova sa dá šnorchlovať. Voda sa tu hemží rybami. Samotný ostrov má dve hlavné pláže s krásnym bielym pieskom: Long Beach a Banana Beach, v blízkosti ktorej je impozantný koralový útes. Večer môžete zakončiť na vyhliadke so západom slnka označovanej ako Sunset View Point, z ktorej budete mať krásny výhľad na pláž Nai Harn. Aby ste si však západ slnka vychutnali, musíte sa sem dostať ešte pred šiestou hodinou.



Viac o ostrove Phuket, jeho plážach, nakupovaní, nočnom živote a kuchyni v Thajsku si na Webmagazíne môžete prečítať už túto sobotu.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Dovolenková fotoinšpirácia: Azúrové Nice očarí každého
OBRAZOM: V srdci kanadskej metropoly vyrástlo Čínske mesto
Tip na francúzsku romantiku: V horskej dedinke Eze sa zastavil čas
Nudíte sa v snobských rezortoch? Relaxujte na hippies pláži v Rumunsku
Francúzska Korzika, raj modernej dovolenky

Komentáre