Cestovanie

Nudíte sa v snobských rezortoch? Relaxujte na hippies pláži v Rumunsku

"Nepatríte medzi fanúšikov pozlátka luxusných hotelových rezortov a snobských plážových klubov? Skúste nájsť toto leto pohodu na hippies pláži. Netreba ani letieť až do Indie."

Romana Juhásová, 10. júna 2014 12:00
Pláž vo Vama Veche Foto: Romana Juhásová


Snáď najznámejšími miestami niekdajšieho stretu mladých hlásiacich sa k hnutiu hippies boli Ibiza, indické Goa, Maroko či pobrežie Kalifornie. I keď šesťdesiate roky dávno uplynuli, voľnomyšlienkári a slobodní umelci navštevujú spomenuté miesta doteraz, i keď v slabšom odvare.

Užívajú si božský pokoj nerušený hlukom výstavby moderných komplexov, nízke ceny o akých v luxusných reštauráciách nechyrovali a v neposlednom rade bohatý nočný život. Znie to ako hudba pre vaše uši? Za takýmto skanzenom lásky, mieru a slobody ani nemusíte opustiť starý kontinent, nájdete ho i na najjužnejšom cípe Rumunska pri hraniciach s Bulharskom.

Pláž vo Vama Veche Foto: Romana Juhásová
Dedinka Vama Veche na pobreží Čierneho mora neleží ďaleko od známych letovísk s pomerne zašlou slávou, Constanta a Mamania, no charakterovo je im na míle vzdialená. Návštevnosť netvoria rodinky s deťmi, vekový priemer sa pohybuje okolo dvadsať päť rokov.

Táto posledná dedinka na hranici s Bulharskom lákala počas socializmu rebelov z hnutia hippies, vytvorili si tu akési útočisko. Krutý Ceausesco hraničnej dedinke zanedbateľnej veľkosti a významu veľkú pozornosť nevenoval, ušetril ju kontrol, nariadení a reštrikcií bývalého režimu a nechal žiť vlastným životom. A tak si žije dodnes.

Hudobný festival


Názov Vama Veche sa z rumunčiny voľne prekladá ako bod stretu starých hodnôt. Tie sa bezpečne podarilo uchovať vďaka ignorancii zo strany komunistov, miesto sa na rozdiel od stredísk ako Constanta úspešne vyhlo škaredosti architektonického smeru socialistický realizmus.

Pláž vo Vama Veche Foto: Romana Juhásová
Neskorším snahám o komercionalizáciu sa vzbúrila kampaň Zachráňte Vama Veche, ktorá nechce o masovom turizme ani počuť. Prívrženci zachovania územia iniciovali v roku 2003 hudobný festival Stufstock, ktorým priaznivci rockovej hudby dávajú koncom augusta zbohom ďalšej vydarenej sezóne.

Najvyužívanejšou formou ubytovania je na Vama Veche kempovanie priamo na pláži. Pred niekoľkými rokmi ho úrady chceli zakázať, no nechali sa obmäkčiť protestmi. I vďaka tejto nízkonákladovej ubytovacej možnosti je dedinka obľúbenou destináciou "batôžkarov". Značnú časť stálych návštevníkov tvoria i priaznivci slobody nielen ducha no i tela, sú tu totiž nudistické úseky. Bohémsku atmosféru dotvárajú plážové kluby, žiadneho luxusu sa ale obávať nemusíte. Jedno chladené si napríklad možno vychutnať v klube v štýle populárneho amerického seriálu MASH.

Komentáre