Cestovanie

Dovolenková fotoinšpirácia: Azúrové Nice očarí každého

"Keď sa skĺbi francúzsky šarm, stredomorský duch a to všetko omýva modro-modré more, nemôže z toho vzísť nič nepekné. Nie nadarmo je francúzske Nice vychýrenou destináciou už od 18. storočia."

Romana Juhásová, 26. júna 2014 6:00
Nice Foto: Romana Juhásová


Nie ste typ, ktorému sa dovolenka spája s celodenných vylihovaním na pláži pokojného ostrova a celovečerný program pozostáva z testovania švédskych stolov v hotelovej reštaurácií a programovej ponuky miestnej televízie?

Hlavné mesto Azúrového pobrežia Nice je ideálnou destináciou akčných dovolenkároch. Ráno sa prebehnúť po promenáde alebo si zašportovať v okolitých horách, po slnení sa schladiť v miestnych umeleckých galériách či naopak rozhorúčiť nákupnou horúčkou v Lafayette. Okúsiť nočný život, alebo sa prihlásiť na kurz francúzskej gastronómie. To je len zopár možností trávenia času v meste na juhu Provensálska. Nie nadarmo je najnavštevovanejšou lokalitou Azúrového pobrežia a jednou z najobľúbenejších destinácií v celom Francúzsku.

Nice Foto: Romana Juhásová
O kladoch mesta napovedá už samotný názov, ktorého anglický význam nie je len zhodou náhod. V Nice sa bohatí Briti ukrývali pred nevľúdnou anglickou zimou už od polovice 18. storočia a práve oni ho preslávili. Zaslúžili sa taktiež o výstavbu prestížnej Promenade des Anglais, ktorá lemuje úsek pláže o dĺžke šesť kilometrov, od letiska až po Operu.

S talianskym šarmom


V aglomerácii žije takmer milión obyvateľov, no pri prechádzke úzkymi uličkami historického jadra, Vieux Nice, sa návštevník na počudovanie cíti ako v tom najútulnejšom pitoresknom mestečku. Má nespochybniteľný taliansky šarm, Nice bolo totiž dlhú dobu súčasťou susedného Talianska, pod menom Nizza.

Nice Foto: Romana Juhásová
Dojem podporujú siahodlhé rady pred vychýrenou predajňou zmrzliny Glacier Fennochio oproti Katedrále svätého Mikuláša. Zmrzlináreň je vyhľadávaná nielen vďaka výbornej chuti, ale aj kvôli rozsiahlemu výberu, gurmánom sa ponúka až 70 príchutí. Nechýba exotika ako slané maslo či olivy. Späť do francúzskych reálií nás ale vracia neustála prítomnosť milých pekárničiek, odkiaľ vykúkajú i obľúbené makrónky.



Kto dá predsa len prednosť prímorskému relaxu a zachce sa mu ochutnať trochu luxusu, má na výber z niekoľkých plážových klubov. Tie okrem lehátok a slnečníkov poskytujú plný servis s nápojmi či pokrmami a v prípade dám nejakej tej lichôtky od mladých šarmantných zamestnancov.

Komentáre