Cestovanie

Tip na francúzsku romantiku: V horskej dedinke Eze sa zastavil čas

"Francúzska riviéra vie byť nielen luxusná, blýskavá a jemne snobská. Medzi Nice a Monakom leží horská stredoveká dedinka Eze, prechádzka jej kľukatými úzkymi uličkami prenáša späť v čase."

Romana Juhásová, 17. júna 2014 12:00
Horská dedinka Eze Foto: Romana Juhásová


Pre mnohých sú synonymom francúzskej romantiky Paríž či provensálske levanduľové polia, no čarovné zákutia skrýva aj Azúrové pobrežie. Na východ smerom od Nice sa v horách, vo výške 400 metrov nad morom, vypína mestečko Eze, malé čo do veľkosti, no s rázovitou rozprávkovou atmosférou. Hovoriac o rozprávkach, očarilo predsa i Walta Disneyho, ktorý tu rád oddychoval.

Eze nadchlo nielen populárneho animátora, hovorí sa, že Friedrich Nietzsche popri prechádzke pod tunajšími olivovníkmi zložil záverečnú časť svojho magnum opus, Tak vravel Zarathustra. Navyše – zákulisná informácia pre dámy – medzi očarených patrí aj známy herec Geogre Clooney, ktorý tu zvažuje kúpu letného sídla. Rozmanitá trojica snáď svedčí o tom, že krásy mestečka oslovia takmer každého.

Blúdenie po vlastných


Pevnosť plnila v milosti strategickú úlohu, vďaka svojej polohe na kamennom brale kontrolovala územie naokolo a dokázala vzdorovať útokom saracénskych pirátov. Dnes slúži ako útočisko pre romantikov, mladomanželov a návštevníkov blízkeho Nice, ktorým sa zacnie po trochu kľudnejšom prostredí. Doprava je jednoduchá aj pre nevodičov, pravidelne sem jazdí prímestský autobus. Zastávka, tak ako aj parkovisko pre autá, sa nachádza pod mestečkom. Jeho historickým kopcovitým kamenným jadrom, zloženým z hustého labyrintu kľukatých úzkych uličiek, už musíte blúdiť po vlastných.

Horská dedinka Eze Foto: Romana Juhásová
Pokiaľ budete postupovať stále vyššie a vyššie, dôjdete až k ruinám historického opevnenia a k exotickej záhrade, ktorá sídli na úplnom vrchu dediny, ako čerešnička na torte. V Jardin d´Eze kvitne pozoruhodná zbierka kaktusov, citrusových stromov a tropických rastlín z Afriky a Ameriky. Flóru zaujímavo dopĺňajú sochy ženských postáv z dieľne francúzskeho umelca Jean-Phillippea Richarda. Tu sa otvára jeden z najznámejších výhľadov na členité pobrežie a zátoky riviéry.

Krásne pohľady však prináša i prechádzka samotným mestečkom, popri umeleckých ateliéroch, obchodníkoch s upomienkovými predmetmi ručnej výroby, milých kaviarňach či reštauráciách. Tie sú na vysokej úrovni, najmä reštaurácia Chèvre d'Or s dvoma Michelinovymi hviezdami, zaradená medzi sto najlepších v Európe. Tamojšie delikatesy možno považovať priam za umenie. Rovnako obdivne sa mnohí návštevníci pozerajú i na výrobcov parfumov v miestnej známej parfumérii Fragonard.

Komentáre