Cestovanie

Chorvátsky ostrov Lastovo ponúka meter pôdy len za jeden cent

"Motajú vám aktuálne extrémne teploty hlavu hriešnymi myšlienkami na kúsok prímorského raja? Chorvátsky ostrov Lastovo láka na nízke ceny pôdy. Kilometer štvorcový bude váš už za 13 eur ročne."

Romana Juhásová, 12. júna 2014 12:00
Ostrov Lastovo Foto: Pp-lastovo.hr


Dalmátsky ostrov Lastovo leží len hodinu plavby od turisticky mimoriadne vyhľadávanej Korčule, no predsa je známy máloktorému Slovákovi. Nie nadarmo sa zvykne opisovať slovami ako balzam na dušu. Vzdialenosť od ruchu mu prepožičiava kľudnú atmosféru, myšlienky si sem chodia usporadúvať inokedy pracovne vyťažení biznismeni, dojem súkromného raja len vo dvojici ako z filmu Modrá lagúna si zas vychutnávajú mladomanželia na svadobnej ceste.

Lastovo poznajú aj vášniví potápači, podmorský život je tu totiž najbohatší z celého Jadranského mora. Prírodné krásy možno nájsť nielen pod hladinou, radí sa medzi najzalesnenejšie ostrovy Jadranu a ako jeden z desiatich stredomorských ostrovov figuruje na zozname Svetového fondu na ochranu prírody World Wildlife Fund. Od roku 2006 je spolu s priľahlými ostrovčekmi chránený ako prírodný park. Hovoriac v superlatívoch, patrí taktiež medzi najteplejšie a najslnečnejšie tunajšie lokality.

Počet obyvateľov klesá pod tisícku


To, čo láka prepracovaných návštevníkov bažiacich po božskom kľude, však trápi domácich. So svojimi menej ako tisíc obyvateľmi je ostrovček jedným z najmenej osídlených na Jadrane. Mladí ho pre pestrejšie pracovné možnosti v mestách opúšťajú zväčša ihneď po maturite a ostrov „starne“. Cirkev, ktorá drží vo vlastníctve väčšinu tunajšej pôdy, sa preto rozhodla lákať nových prisťahovalcov na extrémne nízke ceny pozemkov.

Výhodný obchod


"Na ostrove máme viac ako milión metrov štvorcových pôdy – polia, lesy, vrchy, ktoré sú vo vlastníctve cirkvi. Je tu mnoho dobrej úrodnej pôdy, ktorej nevyužívanie je smutné," povedal pre denník Slobodna Dalmacija miestny farár. Za jeden meter štvorcový zaplatíte symbolický cent, kilometer štvorcový bude na rok stáť trinásť eur.

Háčikom však je, že navštevovať Lastovo iba výnimočne ako letné sídlo nie je možnosťou. Cirkev trvá na tom, aby vlastník na ostrove naozaj býval. Napriek obmedzujúcim podmienkam vraj o záujemcov núdza nie je. Niektorí ľudia asi po živote bez stresu túžia naozaj vrúcne.

Komentáre