Cestovanie

Fíni preleteli oceán na ekologické palivo, použitý olej na vyprážanie

"Fínska spoločnosť experimentuje s ekologickejším palivom. Airbus letel z Helsiniek do New Yorku na recyklovaný olej z reštaurácií. Aký by mala táto novinka dopad na ceny leteniek?"

Romana Juhásová, 27. septembra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


V posledných rokoch svetové aerolínie experimentujú s najrôznejšími alternatívnymi palivami a prímesami, ktoré by pomohli obmedziť letecké emisie so zlým vplyvom na podnebie. V deň zahájenia klimatickej konferencie pristálo v New Yorku fínske lietadlo, z časti poháňané použitým olejom. Áno, takým, na ktorom sa vysmážajú hranolky a iné nezdravé pochutiny z rýchleho občerstvenia.

„Klimatický summit OSN je dôležitým stretnutím bojujúcim proti klimatickým zmenám. Chceli sme sa chopiť tejto príležitosti a zdôrazniť klimatické výhody širšieho uplatnenia environmentálne udržateľného leteckého paliva," zdôvodnila viceprezidentka oddelenia spoločnosti pre udržateľný rozvoj, Kati Ihamäki. Používanie takýchto palív by malo znížiť emisie oxidu uhličitého o 50 až 80 percent.

Bio sa rovná drahšie


Aerolinky ale odrádza cena. Ekologické palivo je ako takmer všetko s nálepkou bio o polovicu drahšie ako bežné, keďže použitý olej musí byť filtrovaný, zbavený nečistôt a následne rafinovaný. Riešene by predstavoval nevýhodný krok v podobe zvýšenia cien leteniek. Ten by sa zaručene stretol s nevôľou pasažierov, ktorí sa čím ďalej tým viac naháňajú za čo najlacnejšími a najvýhodnejšími ponukami.

Oleje z rias aj zvierací tuk


Aj keď išlo o prvý transatlantický let s použitím ekologického paliva, svetové prvenstvo mu nepatrí. Experimenty v rámci Európy podľa časopisu The Economist začali už v roku 2008, kedy lietadlo britskej spoločnosti na trase Londýn – Amsterdam do zmesi pridalo 20 percent kokosového a orechového oleja. O tri roky použili holandské aerolínie olej na varenie, boeing z Amsterdamu úspešne pristál v Paríži. Odvtedy sa testovali najrôznejšie oleje z rias a rastlín, ako aj zvieracie tuky.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Odhaľujeme krásy Toskánska: Do Montepulciana nielen za vínom
Taká je pravda o Verone, v ktorej Shakespeare údajne nikdy nebol
Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo

Komentáre