Cestovanie

Odhaľujeme krásy Toskánska: Do Montepulciana nielen za vínom

"Hrdinka knižného a neskôr filmového románu Pod toskánskym slnkom, Frances Mayes, sa do Montepulciana uchýlila po neúspešnom manželstve. Jeho krásy jej boli psychológom a životabudičom. "

Romana Juhásová, 2. septembra 2014 12:00
Toskánsko Foto: Romana Juhásová


Áno, scenár mierne šablónovitý a s dávkou práškového cukru, no podľa všetkého, skutočný. Liečivé účinky toskánskeho kraja sú overené mnohými návštevníkmi. Recept na expresnú pohodu je jednoduchý, zahŕňa prvotriedne víno, jedlo a sladké ničnerobenie.

Do talianskeho Toskánska prúdi každoročne skoro päťdesiat miliónov turistov, toto vysoké číslo ho robí jedným z najnavštevovanejších regiónov krajiny. Reset tu nachádzajú zvučné mená filmového plátna, uponáhľaní Rimania, ale aj dovolenkári z celého sveta. Pokiaľ chcú zakúsiť autentickú atmosféru horského toskánskeho mestečka, rozhodne neobídu Montepulciano v provincii Siena, na juhovýchode kraja.

Pohľadnicový materiál


Na ceste medzi Florenciou a Rímom upúta zrak neveľké kamenné mesto týčiace sa na hore Monte Poliziano, uprostred viníc a cyprusových alejí. Svojím vzhľadom, ale aj polohou, tvorí úplný pohľadnicový materiál. Rozhodne stojí za čo i len malú zastávku, za prechádzku úzkymi uličkami a pre nešoférov, návštevu miestnych vychýrených viníc.

Toskánsko Foto: Romana Juhásová
Aj keď horských miest Toskánsko uchováva niekoľko, Montepulciano sa právom považuje za jedno z tých najmalebnejších. Nadšencov histórie, architektúry a kultúry priťahuje aj fakt, že zo všetkých miest v strednom Taliansku si najlepšie uchovalo svoju gotickú a renesančnú podobu. Pôvod má však ešte etruský, podľa legendy ho objavil kráľ Lars Porsena.

Historické pamiatky sa najpríjemnejšie a najefektívnejšie objavujú pešky. Autá do úzkych uličiek nepatria, pocestní budú musieť svoje vozy nechať pred bránou do mesta, Porta al Prato a ďalej sa vydať po vlastných. Terén je vzhľadom na polohu mierne kopcovitý, no kvôli neveľkej rozlohe trasu zvládne úplne každý, najlepšie s gelatom v ruke.
Toskánsko Foto: Romana Juhásová

Zmrzlina, cestoviny a chrámy


Trasu od brány k hlavnému námestiu Piazza Grande s katedrálou Duomo lemujú nielen zmrzlinárne, ale množstvo obchodíkov s keramikou, koženými topánkami, fľaškami vína či domácimi cestovinami pici. Pokiaľ vás lákajú, s kúpou neváhajte, sú miestnou špecialitou, inde nedostupnou. Domáci ich pripravujú s hoblinami hľuzovky, veľmi vzácnu delikatesu tu predávajú v potravinách medzi paradajkami a uhorkami, len tak, mimochodom. Obsahy debničiek a výklady butikov sú lákavé, za pozornosť však stoja aj kostoly ako chrám S. Agostino.

Toskánsko Foto: Romana Juhásová
K Toskánsku patrí víno, konkrétne s Montepulcianom je už veky neodmysliteľne späté Vino Nobile di Montepulciano, červené z odrody Sangiovese. Ochutnať a zakúpiť ho tu možno na každom rohu, kto ale rád vie, čo pije, mal by navštíviť jednu z miestnych vínnych pivníc. Prehliadku spojenú s ochutnávkou ponúka medzi inými aj Talosa. Zamestnanec Christian o svojom obľúbenom nápoji a obžive zároveň živo rozpráva takmer dve hodiny a pre spestrenie ukazuje aj starobylú etruskú svätyňu a pozostatky oceánu v podzemí. V závere hrdo dvíha fľašu s etiketou s nápisom Pod toskánskym slnkom. Zakúpiť si ju ale nemôžte, vinárstvo ju vyrába špeciálne pre spomínanú spisovateľku Frances Mayes, ktorá býva neďaleko.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Tokio - najlepšie miesto pre turistov? Pozreli sme sa mu na zúbok
Varšava dá sa ľúbiť
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
VIDEO: Nádherná pláž, ktorá ukrýva smutné tajomstvo

Komentáre