Cestovanie

Varšava dá sa ľúbiť

"Varšava dá sa ľúbiť, treba sa mestu pozrieť do očí, spieva sa v jednej z mnohých piesní o poľskej metropole."

Romana Juhásová, 23. novembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Ťažko v pár riadkoch uchopiť mesto tak historicky poznačené. Počas povstania ku koncu druhej svetovej vojny bolo prakticky zrovnané so zemou, nemecké nálety zničili 85 percent budov, z tisícky historicky a kultúrne významných za sebou zanechali len 64. Vyžiadali si 200-tisíc životov. Čísla pomôžu utvoriť si predstavu o tragických následkoch, bližší obraz a informácie ale poskytne pravdepodobne najvyhľadávanejšie múzeum, len neďaleko od centra.

Múzeum Varšavského povstania podáva svedectvá z obdobia medzi rokmi 1939 a 1944. Moderné audiovizuálne prezentácie, atraktívne prostredie a iné vymoženosti robia históriu prístupnou i pre tých, ktorí nemajú chuť zaťažovať si hlavu kopcom informácií. Ku klasickému lístku si nezabudnite prikúpiť vstupenku na 3D film, ktorý simuluje prelet lietadlom nad Varšavou, keď ju tvorili len ruiny a popol. Potom už pravdepodobne nikdy nevyslovíte, že mesto je nepekné a nezaujímavé. Dôkazy sa len bohužiaľ nezachovali.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Historici a architekti však odviedli kvalitnú prácu a zrekonštruovali jadro mesta na báze fotografií, malieb a kresieb. Zadosťučinením im je i miesto v zozname dedičstva UNESCO, kam bolo staré mesto zapísané v roku 1980.

V tom meste vídať holým okom biedu i majetok


Pri východe z podzemnej hlavnej vlakovej stanice vám ako prvá udrie do očí prekvapivo moderná finančná štvrť – centrum. Lesk veľkomesta má hlavne v noci, pekne vysvietené. Dominantou nielen tejto časti ale i celkového „skyline-u“ je Palác kultúry a vedy, dar od sovietskeho ľudu z roku 1955. Ak ste boli v Moskve, spoznáte v ňom staré známe takzvané Stalinove sestry, sedem mrakodrapov v architektonickom štýle príznačnom pre socialistický realizmus.

Najvyššia a najväčšia budova v celom Poľsku je naozaj polyfunkčná, zastrešuje finančné a vedecké inštitúcie, poštu, posilňovňu, knižnicu, Múzeum techniky, kiná a divadlo. Aj keď by Varšavčania od budovy, ktorú mnohí vnímajú ako symbol utláčania zo strany Ruska, občas radšej odvrátili zrak, podarí sa im to len ťažko. Vidno ju z každého rohu mesta, pre turistov je dobrým orientačným bodom.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
V opozícii k nablýskaným výškovým budovám stojí more panelákov, ako ich poznáme aj my. Keďže tu ale žijú takmer dva milióny ľudí, sídlisk pripomínajúcich minulý režim je podstatne viac. Nad Varšavou sa v chladnejších mesiacoch málokedy slnko zľutuje a prederie sa zamračenou oblohou, čo ešte pridáva k neveselému šedému výzoru obytných štvrtí. Silný východoeurópsky ráz umocňujú babičky v stánkoch s ovocím, zeleninou, či na blších trhoch predávajúc starožitnosti medzi domami. Stačí však prejsť zopár zastávok v električke smer centrum a otvárajú sa možnosti a vymoženosti veľkomesta. Akoby sa mesto nachádzalo na križovatke medzi západom a východom.

A splynúť s davom na Nowom Świate


A kam sa vybrať? Žiadny návštevník nevynechá trasu so začiatkom na pravdepodobne najfrekventovanejšej ulici Nowy Świat, kde rad za radom lákajú reštaurácie domácej i svetových kuchýň, kaviarne a obchody. Pravú tvár ukáže však až po zotmení, cez víkendové noci sa zapĺňa zabávajúcimi sa mladými, ktorých sem tiahnu cenovo dostupné krčmy. Nie je sa čomu čudovať, vodkou sa zahrejete už za dva zlote, teda necelých päťdesiat centov.

Predtým, ako vykročíte hore ulicou, pozrite sa za seba a prekvapí vás palma „zasadená“ v strede kruhového objazdu. Strom ako z inej, slnečnejšej krajiny, je projektom poľskej umelkyne a nesie názov Pozdrav z Jeruzalema (dlhá a široká ulica, ktorou sa z objazdu dostanete do centra, sú v preklade Aleje Jeruzalemské) a exoticky iba vyzerá, je totiž z plastu.

Rovnou cestou prídete až k pamätníku Kopernika a Kostolu svätého kríža na Krakowskie Przedmieście, ulicu s viacerými významnými inštitúciami a známu i z filmového plátna. Práve tadiaľto vpochodovali nacistické vojská do Varšavy v oscarovom Pianistovi. Ak sa rozhliadnete, uvidíte bránu univerzity. Pokiaľ ňou prejdete, dostanete sa do živého príjemného kampusu s viacerými budovami, parkom, bufetmi, knižnicou a hlavne množstvom študentov. Ďalším v rade budov je prezidentský palác alebo aj ministerstvo kultúry.



Po asi desiatich minútach prechádzky zahliadnete už z diaľky farebné meštianske domčeky a do výšky sa týčiaci Žigmundov stĺp. Úspešne ste dorazili na Rynek Królewski. I keď jednoduchá tehlová fasáda nepôsobí pompézne, najväčšia budova na námestí je práve Kráľovský zámok. Po zničení sa začal znova budovať v roku 1971 z prostriedkov národnej zbierky. Niekdajšiemu sídlu kráľov dnes prislúchajú hlavne reprezentačné účely počas oficiálnych návštev. Zamotajte sa do uličiek starého mesta, ktorého ďalšou atrakciou je Rynek Starego Miasta alebo aj barbakán so zvyškami hradieb.

Nielen historické jadro ponúka množstvo kvalitných a útulných kaviarní „s dušou“. Časté sychravé počasie je za ich oknom pri šálke kávy, horúcej čokolády či obľúbeného vareného piva oveľa romantickejšie a Varšavčania tradíciu kaviarní radi pestujú. Sú miestom rozhovorov priateľov, no každý deň tu uvidíte aj študentov s učebnicami a notebookom, nie je žiadnou hanbou spríjemniť si náročnú prácu kávou aj keď po ruke zrovna nemáte spoločnosť.

Atrakcií je ešte oveľa viac, mimo centra, no ľahko dostupný autobusom, je barokový kaštieľ s parkom Wilanow, mesto má i najväčší židovský cintorín v Európe. Fanúšikov futbalu zas láka novopostavený 56-tisícový štadión, dejisko semifinále Euro 2013. Pozrite si ho po zotmení, kedy zaujímavý efekt vyvoláva meniace sa osvetlenie.

Komentáre