Cestovanie

Tokio - najlepšie miesto pre turistov? Pozreli sme sa mu na zúbok

"Na prelome jari a leta vyhodnotila rozsiahla medzinárodná anketa cestovateľského portálu Tripadvisor najobľúbenejšie destinácie. Najväčšiu priazeň získalo Tokio. Ako mesto zapôsobilo na nás?"

Romana Juhásová, 26. augusta 2014 12:00
Tokio Foto: Romana Juhásová


Na prelome jari a leta vyhodnotila rozsiahla medzinárodná anketa cestovateľského portálu Tripadvisor najobľúbenejšie destinácie. Viac ako 54-tisíc respondentov hodnotilo aspekty ako čistota ulíc, kvalita verejnej dopravy či reštaurácii. Najväčšiu priazeň získalo Tokio, v porovnaní so synonymom sterilnej čistoty, neprekonateľnej presnosti a tých najúslužnejších zamestnancov môžu iné metropoly len horko zaplakať.

Čistota je posvätná


Horúci deň v Tokiu si žiada osvieženie tunajším ľadovým zeleným čajom. Pod rozpáleným slnkom ho nenavyknutý návštevník vypije ako nič a po niekoľkých glgoch mu v ruke ostane len prázdna fľaša. Zrakom hľadá smetný kôš, no v mnohých prípadoch bez úspechu. V uliciach japonských miest nenájdeme takmer žiadne, no napriek tomu sa o nedbanlivo pohodený odpadok nepotkýname. Domáci ho ukryjú do kabelky či kufríka a vo vlastnej domácnosti zodpovedne separujú. Pri spomienke na vstupnú bránu nášho hlavného mesta, železničnú stanicu, je človeku až úzko. Ako je možné, že tento systém založený na dôvere v poctivosť ľudí v krajine vychádzajúceho slnka nikdy nesklame? Sterilná čistota je posvätná a pramení z duchovnej praxe v budhizme a šintoizme. Vzťah k nej majú domáci zakorenení v sebe a len veľmi arogantný turista by sa odvážil narúšať jej harmóniu.

Tokio Foto: Romana Juhásová
Znečisťovať neslobodno ani samotný vzduch, fajčenie na verejnosti je zakázané a pokiaľ Japonec po náročnom dni dostane chuť na dávku nikotínu, vychutná si ju v pohodlí domova či zájde do špeciálnej búdky pre fajčiarov. Aj na takúto situáciu sa vzťahuje snáď základný princíp japonskej kultúry – neobťažovať svojím správaním ostatných.

Organizovaný chaos


Ako je vo veľkomestách zvykom, najdôležitejší a najvyužívanejší systém dopravy tvorí sieť podzemných dráh. Mapa tokijského metra na prvý pohľad pripomína neodkódovateľnú kubistickú maľbu plnú najrôznejších farieb a línií. Na nástupišti sa vinú rady poslušne zoradených pasažierov a napriek ohromnému množstvu obyvateľov sú vozne (okrem rannej a večernej špičky) ušetrené nepríjemných tlačeníc.

Tokio Foto: Romana Juhásová
Panuje tu ticho, hlučné konverzácie a telefonáty sú tabu, väčšina domácich upiera pohľad do najmodernejšieho mobilného telefónu či po únavnej pracovnej dobe nechá oči oddýchnuť. Niektorí majú typické rúška, od takýchto cestujúcich sa však netreba s myšlienkou na smrteľnú nákazu vzďaľovať. V zmysle spomínanej ohľaduplnosti tento spôsob ochrany volia aj pri pociťovaní čo i len miernej nepohody.

Suši od robota


Ďalšiu hodnotiacu položku ankety Tripadvisor tvorili reštaurácie. Ukázalo sa, že pre úspech nie sú potrebné biele obrusy a luxusné interiéry, cestovatelia si oveľa viac cenia kvalitu, rýchlosť a príjemné vystupovanie obsluhy. Evidentne im ani nevadí, ak sa neusmieva a nekonverzuje, v Japonsku vás totiž často miesto osoby obslúži automat alebo robotické zariadenie. Obsluha je tak rýchla, efektívna a zvládne ju aj nejaponsky hovoriaci turista.

Väčšina stravovacích zariadení pred vstupom vystavuje perfekcionisticky vymodelované plastové makety, ktoré sa od skutočných jedál líšia snáď len chuťou. Objednávka teda spočíva len v jednom pohybe ukazovákom. V turisticky obľúbených lokalitách možno nájsť aj menu v anglickom jazyku, väčšina zamestnancov ale tento svetový jazyk neovláda, respektíve sa ostýcha. Napriek jazykovej bariére si však zákazníka získajú ochotou a nevídanou úslužnosťou. Žiadne nemôžem, nemáme, nedá sa a otrávený výraz k tomu, aké osviežujúce! Príjemným prekvapením je cena, ktorá síce obedové menu za 3,50 pochopiteľne (aspoň dvojnásobne) prevyšuje, no nezruinuje ani našinca, ktorého žalúdok sa uspokojí so sýtou polievkou. Ušetríte aj za prepitné, zopár drobných navyše vôbec nie je zvykom. Japonci sú naň príliš hrdý národ.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
VIDEO: Nádherná pláž, ktorá ukrýva smutné tajomstvo

Komentáre