Cestovanie

Dovolenkujte na Slovensku: V Divíne spoznáte históriu aj sa okúpete

"V blízkosti obce sa nachádza vodná nádrž Ružiná, ktorá patrí medzi priehrady s najteplejšou vodou na Slovensku. "

TASR, 30. júna 2015 14:00
Na snímke renesančný kaštieľ Zichyovcov v Divíne. Foto: FOTO TASR - Branislava Caban
Renesančný kaštieľ, opevnený kostol a gotický hrad – tieto tri pamätihodnosti majú možnosť vidieť turisti v dvojtisícovej obci Divín v Lučeneckom okrese. Ako uviedol starosta Divína Ján Koza, výhodou je, že všetky spomínané pamiatky sú situované priamo v centre dediny a dokonca aj na hrad sa dá z námestia dostať prakticky za päť minút.

„V Divíne sa nachádzajú tri kultúrne pamiatky zapísané v Centrálnom registri kultúrnych pamiatok a dve z nich vlastní obec. Je to renesančný kaštieľ Zichyovcov a zrúcanina hradu Divín. Treťou pamiatkou je opevnený dvojvežový rímskokatolícky kostol,“ vymenoval starosta. Ako dodal, zaujímavou atrakciou sú aj najstaršie slnečné hodiny v Novohrade, ktoré sú umiestnené na budove fary pochádzajúcej z roku 1761.

Renesančný kaštieľ bol dlhé desaťročia zanedbávaný a počas minulého režimu jeho priestory miestne roľnícke družstvo využívalo na chov hydiny či ako sklad obilnín. V posledných rokoch mu však konečne svitlo na lepšie časy. „Uskutočnila sa kompletná rekonštrukcia celého objektu, pričom projekt jeho obnovy sa realizoval v rokoch 2011 až 2014. Koncom minulého roka prebehla kolaudácia objektu,“ priblížil František Radinger, riaditeľ Osvetového strediska správy kultúrnych pamiatok Divín. Ako doplnil, v kaštieli budú v blízkej budúcnosti zriadené stále muzeálne expozície zamerané na históriu kultúrnych pamiatok i samotnej obce a prírodu v okolí Divína.

Súčasťou expozícií majú byť aj výtvory regionálnych umelcov a poľovnícke trofeje. „Aktuálne tieto expozície pripravujeme a hlavne zbierame exponáty. Z pôvodného interiérového vybavenia sa totiž v kaštieli nezachovalo nič,“ konštatoval Koza. Ako ďalej spomenul, niečo sa im už podarilo zhromaždiť, ale väčšiu časť exponátov ešte potrebujú získať.

Pre prípravu expozícií a zariaďovanie miestností v súčasnosti kaštieľ nie je sprístupnený verejnosti, zmeniť by sa to však malo už v nasledujúcich mesiacoch. „Múzeum v kaštieli plánujeme otvoriť do konca roka. Aj v súčasnosti ho však už využívame na príležitostné malé kultúrne podujatia,“ povedal starosta.

Novú tvár dostáva aj hrad Divín a obec podniká kroky na jeho záchranu. „Už štvrtý rok prebieha projekt záchrany torzálnej architektúry. Zatiaľ sa nám podarilo z grantov každý rok získať nejaké financie, hoci nejde o veľké sumy, zhruba od 20.000 do 40.000 eur,“ informoval starosta. Každý rok však vyčlenia z rozpočtu obce približne rovnakú sumu a za tieto peniaze sa snažia urobiť na hrade čo najviac. „Vykonávajú sa archeologické a kultúrno-historické výskumy a prebiehajú konzervačné práce. Robotníci zabezpečujú torzá múrov, aby sa murivo ďalej nerozpadávalo a neohrozovalo návštevníkov,“ načrtol Koza.
Tu bude player

V dôsledku rekonštrukčných prác je pohyb v areáli hradu obmedzený. „Hrad je v súčasnosti prístupný len na vlastnú zodpovednosť, aj to iba na nádvorie, ktoré je relatívne bezpečné. Do ostatných častí hradu sa v tejto fáze nedá vstupovať,“ zdôraznil starosta.

Okrem historických pamiatok však Divín má čo ponúknuť aj turistom, ktorí si chcú oddýchnuť pri vode. V blízkosti obce sa totiž nachádza vodná nádrž Ružiná, ktorá patrí medzi priehrady s najteplejšou vodou na Slovensku. Návštevníkom ponúka možnosť kúpania, vodných športov a k dispozícii sú aj viaceré športoviská na pláži. „Problém nie je ani s ubytovaním, keďže v blízkosti nádrže sa nachádza viacero ubytovacích kapacít a aj priamo v obci je turistická ubytovňa,“ uzavrel Koza.

ODPORÚČAME AJ:
Dovolenka na Slovensku: Zábavu si užijete aj doma
Pred odchodom na dovolenku si riadne zabezpečte domácnosť
Najlepšou reštauráciou sveta je El Celler de Can Roca v Španielsku

Komentáre