Cestovanie

Najlepšou reštauráciou sveta je El Celler de Can Roca v Španielsku

"Reštaurácia El Celler de Can Roca ponúka jedlá, ktoré sú spojením tradičnej katalánskej kuchyne a moderných trendov, pričom rozhodujúcu rolu hrá aj "alchýmia" trojice bratov. "

TASR, 6. júna 2015 12:00
Foto: http://cellercanroca.com/
Do čela rebríčka 50 najlepších reštaurácií na svete sa tento rok dostal podnik El Celler de Can Roca v španielskej Girone. Rozhodol tak prestížny britský časopis Restaurant Magazine, ktorý každý rok vypracúva rebríček World’s 50 Best Restaurants, informoval britský denník The Guardian.

Reštaurácia El Celler de Can Roca, ktorú vlastní trojica bratov Rocovcov, bola pritom úspešná aj v uplynulých rokoch, keď sa umiestnila na popredných miestach rebríčka 50 Best, jej kulinárske umenie ocenil aj sprievodca Michelin udelením troch hviezdičiek.

Úspešní reštauratéri si cenu prevzali v pondelok večer v Londýne, kde sa v hoteli Guildhall na tradičnom galavečere zišli šéfkuchári a majitelia reštaurácií z celého sveta.

"Cítime sa šťastní a milovaní. Toto uznanie znamená, že je veľa ľudí, ktorí nám veria," uviedol pred novinármi Josep Roca, zatiaľ čo jeho brat Joan sa teší, že ocenenie upriami pozornosť na tradičnú katalánsku kuchyňu.

Reštaurácia El Celler de Can Roca ponúka totiž jedlá, ktoré sú spojením tradičnej katalánskej kuchyne a moderných trendov, pričom rozhodujúcu rolu hrá aj "alchýmia" trojice bratov. Tí podnik vedú už 18 rokov po tom, ako na vychýrenú reštauráciu prebudovali malé bistro s barom svojich rodičov.

Do rebríčka 50 Best sa dostalo ešte ďalších sedem reštaurácií zo Španielska. Udeľovanie cien sa odohralo v čase prebiehajúcej polemiky vo svete šéfkuchárov, a to najmä z Francúzska, z ktorých časť namieta, že rebríček 50 Best "sa nezakladá na žiadnych gastronomických a ešte menej sanitárnych kritériách".

Kritici výberu a metód používaných pri zostavovaní rebríčka dokonca na internete spustili petíciu, ktorú zatiaľ podpísalo 370 osobností vrátane francúzskeho šéfkuchára Jöela Robuchona a Taliana Giancarla Perbelliniho. Autorov rebríčka signatári dokonca podozrievajú zo skorumpovanosti.

ODPORÚČAME AJ:
Viete ako naozaj vyzeral William Shakespeare? Budete prekvapení
VIRTANEN: Bez novinárov sa svet o osude ľudí vo vojnách nedozvie
Záhada: Zapríčinili pád Veľkonočného ostrova Európania?
Manuál pre cestovanie s deťmi: Ako všetko naplánovať a nič nezabudnúť

Komentáre