Cestovanie

Viete ako naozaj vyzeral William Shakespeare? Budete prekvapení

"Portrét mladého bradatého muža s vavrínovým vencom identifikoval historik a botanik Mark Griffiths. "

TASR, 23. mája 2015 10:00
William Shakespeare Foto: TASR/AP
Britský týždenník Country Life uverejnil podľa vlastného vyjadrenia prvú a jedinú preukázateľne autentickú podobizeň anglického renesančného literáta Williama Shakespeara, ktorá vznikla ešte počas jeho života. Informovala o tom agentúra Reuters.

Portrét mladého bradatého muža s vavrínovým vencom identifikoval historik a botanik Mark Griffiths. Dosiaľ jediná všeobecne uznávaná podobizeň Shakespeara, ktorá ho zobrazuje ako holohlavého, sa objavila v prvom súbornom vydaní jeho diel i ako socha v Kostole sv. Trojice v Stratforde nad Avonom, avšak až posmrtne.

Griffiths k objavu dospel pri výskume životopisnej knihy priekopníka v botanike Johna Gerarda (1545-1612), publikovanej v roku 1598. "Pri pohľade na ilustrácie titulnej strany som si uvedomil, že je plná odkazov na ľudí, ktorí sa podieľali na vzniku knihy, a štyri postavy sú stvárnením skutočných osôb," povedal Griffiths.


"Posledná postava bola oblečená ako Riman a mala niečo do činenia s poéziou," dodal. Bádateľ pod ilustráciou objavil šifru k identifikácii štvrtého muža. Podľa Griffithsa, ktorý výsledky svojho bádania konzultoval päť rokov s ďalšími expertmi, má Shakespeare na tomto zobrazení 33 rokov a bol na vrchole slávy.

ODPORÚČAME AJ:
David Lynch sa bude podieľať na pokračovaní Mestečka Twin Peaks
Stevie Wonder: Hudobný kráľ aj napriek hendikepu
INŠPIROVANÁ TRAGÉDIAMI: Yoko Ono navrhla kolekciu šálok a podšálok

Komentáre