Hudba a film

Stevie Wonder: Hudobný kráľ aj napriek hendikepu

"Jeden z najobľúbenejších hudobníkov sveta oslavuje 65. narodeniny. Jeho život je plný zaujímavostí. Stevie Wonder, označovaný ako zázračné dieťa."

Tomáš Kušnír, 13. mája 2015 9:00
Americký spevák Stevie Wonder počas koncertu v rámci turné Songs in the Key of Life v americkom Los Angeles 29. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Fanúšikov nikdy nevidel


Celým menom Steveland Hardaway Morris sa narodil 13. mája 1950 v Michigane. Hudobná legenda prišla na svet bez zraku. Narodil sa totiž predčasne, o šesť týždňov skôr. Jeho cievy spôsobovali očiam problémy so sietnicami, a tak dali dieťa do inkubátora. Kyslík ešte zhoršil jeho stav a tak zostal Stevie slepý. Davy fanúšikov na koncertoch nikdy nevidel.

Šikovný ako Mozart


Hoci bol od narodenia hendikepovaný, odmalička preukazoval známky veľkého hudobného talentu. Hneď, ako sa naučil chodiť, začal ukazovať svoj hudobný dar. Najprv sa tak dialo v kostole v Detroite, kde sa jeho rodina presťahovala v ranom veku. Označovali ho ako „Child prodigy,“ čiže zázračné dieťa. Pred dovŕšením desiatich narodenín, vedel Stevie Wonder hrať na harmonike, klavíry a bubnoch. Ako jedenásťročného ho objavil Ronnie White a následne nahral prvý album s hitmi Fingertips a Uptight.


Zdroj: youtube.com

Stratil aj ďalšie zmysly


V roku 1973, po vydaní albumu Innervisions, cestoval na benefičný koncert. To sa mu stalo osudným. Pri zvukoch nového albumu šoféroval auto jeho príbuzný. Zrazu sa na ceste stala havária a vozidlo sa zrazilo s nákladiakom. Stevie upadol do bezvedomia a niekoľko dní bol v kóme. Po prebratí stratil chuť a čuch. Najbližší rok vôbec nevystupoval, zotavoval sa, ale zmysly sa mu už nikdy nevrátili. Nehoda ho vraj veľmi zmenila a urobila viac spirituálnym a vďačnejším. Rozhodol sa, že nepôjde na plastickú operáciu, aby mu odstránili jazvu po havárii. Chcel si ju pamätať.

Rodinne založený Stevie


Pre známeho hudobníka je rodina veľmi dôležitá. Má deväť detí s piatimi rozličnými ženami. Dokonca je už aj starým otcom. Prvá dcéra, Aisha, sa narodila v roku 1975. Pieseň Isn’t She Lovely nahral pre ňu a v skladbe ju aj trochu počuť.


Zdroj: youtube.com

Oceňovaný kráľ


R&B spevák je kráľom hudobných cien. Má 25 sošiek Grammy (vrátane Lifetime Achievement Award), za pieseň I Just Called To Say I Love You z filmu Žena v červenom získal Oscara a Zlatý glóbus. Iba malý výstup v The Cosby Show stačil na to, aby získal ocenenie Emmy. Avšak za pieseň Wild Wild West získal Zlatú Malinu (Golden Raspberry Award) za najhoršiu filmovú pieseň. Okrem týchto ocenení má Stevie Wonder na konte aj Gershwinovu cenu či Prezidentskú medailu slobody.


Zdroj: youtube.com

ODPORÚČAME AJ:
INŠPIROVANÁ TRAGÉDIAMI: Yoko Ono navrhla kolekciu šálok a podšálok
Skvelý Stano Radič by oslávil šesťdesiatku
Kino novinky týždňa: Owen Wilson vás prekvapí svojou šarmantnosťou
Milan Čorba v presných paradoxoch odhaľoval skrytú tvár skutočnosti

Komentáre