Hudba a film

Milan Čorba v presných paradoxoch odhaľoval skrytú tvár skutočnosti

"S nápadom nakrútiť film o živote a diele Milana Čorbu prišli výtvarníkov brat Jaroslav a synovec Dávid Čorbovci. "

Webmagazin.sk/TASR, 1. mája 2015 12:00
Na snímke kostýmový výtvarník Milan Čorba. Foto: TASR/Michal Svítok
Do oficiálnej kinodistribúcie vstúpil film Milan Čorba. Dokument Martina Šulíka o legende slovenského kostýmového výtvarníctva a scénografie má na rozdiel od 52-minútovej televíznej verzie o 20 minút viac. Je bohatý na dokumentačný materiál, osobnosť a dielo Milana Čorbu zasadzuje do širších spoločenských súvislostí, plastickejšie zachytáva jeho súkromný život.

S nápadom nakrútiť film o živote a diele Milana Čorbu prišli výtvarníkov brat Jaroslav a synovec Dávid Čorbovci. Réžie sa ujal a scenár napísal Martin Šulík, ktorého profesor Čorba vyučoval. Začiatkom 80. rokov mu prednášal na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) jeden semester filmový kostým. "Vlastne to bolo len pár prednášok, ale s odstupom času si uvedomujem, že svojimi názormi ma v mnohých oblastiach zásadne ovplyvnil. Upozorňoval nás na široké kontexty tvorby, snažil sa nám vštepiť zásady poctivého prístupu k práci, nutnosť hlbokého poznania problematiky, náročnosť k sebe samému, ale i potrebu hravej uvoľnenosti pri vzniku filmu," pripomína Martin Šulík osobnosť Milana Čorbu.


Zdroj: youtube.com


"Nementoroval, nepodceňoval nás, bral nás ako rovnocenných partnerov. Mal som rád jeho zmysel pre humor - nebol cynický. V presných paradoxoch odhaľoval skrytú tvár skutočnosti," dopĺňa režisér, ktorý sa s Čorbom neskôr stretol pri spolupráci na filme Orbis pictus. "Tam som mal možnosť zblízka sledovať jeho spôsob myslenia, zmysel pre detail i šírku jeho vzdelania. Hovoril: Neťahaj diváka za rukáv, nechaj ho, aby si sám spravil názor."

Na snímke režisér Martin Šulík. Foto: TASR/Michal Svítok



Vo filme spomínajú aj známe osobnosti


Dokumentárny portrét predstavuje Čorbu nielen ako kostýmového výtvarníka, ale aj ako zaujímavého človeka, ktorý významne zasiahol do rôznych oblastí slovenskej kultúry i umeleckého školstva. Vo filme sa objavia amatérske zábery z jeho detstva, výtvarné návrhy, ukážky z diel, na ktorých spolupracoval, ale aj spomienky manželky Emílie Vášáryovej a jeho priateľov a spolupracovníkov. Na Milana Čorbu vo filme spomínajú Milan Lasica, Martin Huba, Marián Labuda, Vladimír Strnisko, Dušan Trančík, Dušan Hanák, Juraj Jakubisko, Jiří Menzel, Miloslav Luther a ďalší.

Milan Čorba (1940-2013) spolupracoval na dielach, ktoré formovali podobu slovenskej televízie (Tri gaštanové kone, Balada o siedmich obesených, Buddenbrookovci, Triptych o láske, Eugen Onegin), podieľal sa na filmoch, ktoré určovali smerovanie slovenskej a českej kinematografie (Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Víťaz, Južná pošta, Tisícročná včela, Obsluhoval som anglického kráľa), pracoval na zahraničných dielach (Pod kolesami osudu, Utrpenie svätého Sebastiána, Olovena noc). Ovplyvnil aj podobu slovenského a českého divadla. Pôsobil v Divadle na Korze, na Novej scéne, v Slovenskom národnom divadle i Národnom divadle v Prahe. Dlhé roky bol tiež pedagógom, dekanom a rektorom Vysokej školy múzických umení.

Film Milan Čorba uvádza do kín oddnes Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

ODPORÚČAME AJ:
Rodina Amy Winehouse kritizuje dokumentárny film o jej živote
Sima Martausová prichádza s novým singlom Banánová šupka
Elán ponúkne na megakoncerte aj duet s víťazkou Hlasu Česko Slovenska
Nový objav českej hudobnej scény Slza prichádza s prvým hitom Lhůta
Štyri albumy, ktoré by vo vašej zbierke nemali chýbať: Už ich máte?

Komentáre