Cestovanie

Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky

"Jednou z hlavných hviezd festivalu Hory a mesto bol aj špičkový poľský lezec Adam Pustelnik. Jeho tunajší pobyt spestrený výpravami na slovenské skalky zmapovali filmári."

Romana Juhásová, 7. júla 2014 8:00
Adam Pustelnik Foto: MANOfactory


Adam Pustenik "prebral" vášeň v lezení od slávneho otca Piotra, no na rozdiel od neho si svoje ciele nestotožňuje s vrcholmi himalájskych veľhôr. Tento športovec zdolal niektoré z najťažších športových ciest a veľké steny o obtiažnosti 8c a vyššie. Prednáške, ktorá odznela v rámci pätnásteho ročníka Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, dal priliehavé meno "Ambície a nešťastné náhody jedného lezca". Práve o nevyhnutnosti ambícií, no nielen o tom, porozprával aj pre Webmagazin.

Festivalu Hory a mesto ste sa zúčastnili nielen ako prednášajúci. V čom všetkom spočívalo vaše tunajšie pôsobenie?

Spolu s organizátormi som podnikol dve krátke lezecké výpravy, jedna bola na Alternatívku a druhá na Hrádok, odkiaľ sme si priniesli materiály pre krátke video. Taktiež som bol členom filmovej poroty, takže moje aktivity zahŕňajú aj sledovanie a hodnotenie dokumentov. Verím, že tu ale nie som posledný raz. Nápad popularizovať lezenie, ukázať ľuďom, že aj takýto šport existuje, aj takto sa dá rozvíjať, považujem za prínosný.

Aké kritériá musia podľa vás, ako porotcu, dobré outdoorové filmy spĺňať?

Nie som filmárom, takže sa na to pozerám naozaj absolútne subjektívne. Moje osobné kritériá by sa dali rozvrhnúť do dvoch bodov. V prvom rade sa pozerám na úspech, výkon, ktorý je námetom filmu a ako táto snímka zachytáva realitu, reálny dej. Ďalej sledujem to, ako je celý tento príbeh poskladaný do celku, ktorý by mal byť vizuálne a divácky atraktívny. Sú to veľmi subjektívne podmienky, ktoré ovplyvňujú to, či sa nám niečo páči a niečo zas nie. Osobne sa rád pozerám na dokumenty, ktoré sú výhradne reálne, zachytávajú to, čo sa naozaj udialo a nikto nič nehrá.

Značnú časť návštevníkov festivalu tvoria priemerní mestskí ľudia, ktorí s horolezectvom mnoho skúseností nemajú. Ako by ste im objasnili radosti tejto aktivity?

Myslím, že prezentácie, ktoré tu odzneli, sa nezameriavajú na otázku "prečo", pretože nie je ľahké ju zodpovedať. Za to, čo robíme, nám nikto nedá Nobelovú cenu, nerobíme pre spoločnosť nič výnimočne prínosné. Ale máme vášeň, ktorá nás povzbudzuje v tom, aby sme išli stále ďalej. Zvyknem hovoriť, že lezenie je len jedným z nástrojov, vďaka ktorému si v živote stanovujeme ďalšie a ďalšie ciele do budúcnosti a potom pracujeme na ich plnení. Mňa lezenie robí šťastným, ale každý si musí nájsť to svoje, čo ho udrží aktívnym. U niekoho to môže byť veslovanie, u iného cyklistika, alebo ambície v pracovnej oblasti. Sny a čiastočné ciele potrebné k ich naplneniu sú v živote kľúčové.

Adam Pustelnik Foto: MANOfactory
Aká je vaša osobná motivácia?

Nechcem povedať niečo plytké ako byť šťastný a vychutnávať si to, i keď je to z veľkej časti i o tom. Podstata ale podľa mňa tkvie v nájdení pokoja v neustálom konflikte medzi lezením a snahou viesť normálny život s osobou, ktorú má človek rád. Keď som mal nehodu, uvedomil som si, že neexistuje vášeň, ktorá by stála za ozaj vážne zranenie. Nenechať vášeň aby sa stala egocentrickou, egoistickou a aby prerástla osobný život, to je mimoriadne dôležité. Nekladiem si ciele ako byť svetový šampión a najdrsnejší muž sveta, ale i tak sú moje ciele ťažké a musím veľa trénovať. Avšak neobetujem kvôli nim všetko.

Neodradil vás tento úraz?

Naopak. Zranil som sa v auguste a v novembri som obdržal informáciu, že môžem pracovať pre majstrovstvá sveta v športovom lezení. To bola obrovská motivácia dostať sa naspäť do formy.

Kvôli horám často cestujete, je i to príjemnou súčasťou?

Samozrejme, možnosť objavovať svet je jedným z dôvodov, prečo leziem. Po festivale idem do Španielska, následne strávim týždeň doma v Poľsku a hneď cestujem do Nórska, na to zas do Číny. Cestujem veľa, horolezectvo je výborný spôsob, ako získať príležitosť dostať sa na rozličné miesta. Ako sme videli aj v odprezentovaných filmoch, horolezecké dobrodružstvá sú veľmi späté so samotným cestovaním. Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky. Túto časť lezenia si veľmi užívam.

Čo robíte keď neleziete?

Obľubujem aj iné športové aktivity, lyžujem, občas behám s priateľkou, i keď s ňou nestíham. Snažím sa teda pestovať aj iné záľuby, avšak pokiaľ neleziem, chýba mi to. Poviem si, dobre, dnes budem lyžovať, ale zajtra už chcem liezť, alebo aspoň trénovať. Taktiež staviam cesty na umelých stenách pre rôzne súťaže, čo robím veľmi často. V podstate takmer všetky moje aktivity sú s lezením späté.

Nikdy si od lezenia nepotrebujete oddýchnuť? Fyzicky, no i psychicky?

Lezenie ma nikdy neprestáva baviť, pretože mám pred sebou vždy istý cieľ. Dá sa liezť len tak, pre zábavu, ale ten zábavný aspekt sa dá po čase veľmi ľahko stratiť, pokiaľ chýba motivácia. Ak sú ciele ľahko naplniteľné, nie je to zaujímavé. Aby sa následne dostavil ten skvelý pocit, musia byť poriadne ťažké.



Ktorý z týchto ťažkých cieľov sa vám podarilo premeniť na najväčší úspech?

Mám za sebou niekoľko športových úspechov, ktoré boli pre mňa veľmi emocionálne. Som hrdý na zdolanie veľkej steny Action Direct vo Frankenjure o obtiažnosti 9a, čomu predchádzali dva roky prípravy a trénovania. Tešia ma aj úspechy v športovom lezení, keď vidím, že dokážem aj iné veci.

Mnohými ste považovaní za najlepšieho súčasného poľského lezca. Čo je potrebné k takémuto uznaniu?

Najlepší lezec je ťažko merateľný pojem, niektorí tvrdia, že je ním ten, ktorý si užíva najviac zábavy. Ale ako som už spomínal, kľúčom je vedieť si stanoviť ciele a potom na ne sústrediť maximum energie. To pravdepodobne platí pri všetkých aktivitách. A samozrejme, nájsť tú vášeň a nepustiť ju.

Vždy ste túto svoju vášeň mali?

Mal som taký moment, asi vo veku 21 rokov, kedy som sa zaoberal výhradne športovým lezením. Napriek tomu, že sa mi darilo, mal som pocit, že medzi elitu sa nedostanem. Videl som v tom len ten šport. Vtedy som zistil, že sa na lezenie musím pozerať zo širšieho aspektu, nielen ako na športovú súťaž. Začal som s tradičným lezením a taktiež inými druhmi a motivácia sa dostavila. Dnes mám prácu, ktorá je s tým spätá – route setting, teda stavanie ciest na umelých stenách – a je plná motivácie a inšpirácie, pretože budovanie stien pre najlepších atlétov sveta je veľmi náročné.

Adam Pustelnik Foto: MANOfactory
Na aké ciele sa zameriavate aktuálne?

Toto leto sa chystám s priateľkou na mesiac na sever Nórska, kde je niekoľko veľmi pekných stien, vyskúšam si čosi nové. V hlave mám zopár nápadov na zimu, možno budú zahŕňať Južnú Ameriku.

Ste ambasádorom značky adidas. Ktorý produkt by ste na základne bohatých skúseností nadšencom outdoorových športov odporučili?

Mám rád obuv so špeciálnou gumenou podrážkou "stealth", ktorá je pre športové lezenie ideálna, ale aj outdoorový odev z kvalitného materiálu Cocona.

Chcete aj vy túto sezónu zdolávať outdoor v kúsku z kolekcie adidas, podobne ako Adam Pustelnik? Zapojte sa do našej súťaže.

Komentáre