Autá

Teplota v aute? Za krátky čas môže dosiahnuť neuveriteľné čísla

"Rýchlosť ohrievania závisí aj od typu vozidla. Malé mestské autá sa zohrievajú rýchlejšie než kombi alebo minivany. "

TASR, 31. júla 2019 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Letné horúčavy môžu mať v niektorých prípadoch život ohrozujúce následky. Na základe výskumu Stanfordskej univerzity varujú experti z medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO pred smrteľným nárastom teploty v aute zaparkovanom na slnku. Počas jednej hodiny sa môže interiér vozidla vyhriať až na 47 stupňov Celzia a stať sa tak smrteľnou pascou pre dieťa alebo domáce zvieratko. Vážne to pritom ohrozuje aj dospelého človeka v dobrej telesnej kondícii.

Pri vonkajšej teplote 35 stupňov sa počas jednej hodiny môže interiér auta zaparkovaného na slnku vyhriať až na 47 stupňov Celzia. Niektoré prvky interiéru môžu dosahovať ešte vyššie teploty, napríklad sedadlá až 51 stupňov, volant 53 a palubová doska až 69 stupňov Celzia. Na druhej strane, v prípade auta zaparkovaného v tieni, kde je vonkajšia teplota tiež 35 stupňov, dosahuje interiér 38 stupňov, palubná doska 48 stupňov, volant 42 a sedadlá 41 stupňov Celzia.

"Rýchlosť, s akou sa automobily môžu zohrievať, je veľmi nebezpečná, takže už keď je vonkajšia teplota okolo 20 stupňov Celzia, nemali by sme v zaparkovanom aute nechávať dieťa alebo zviera, inak sa ich telesná teplota bude postupne zvyšovať. Nie sú schopné toto teplo dostatočne rýchlo odbúrať a tento nárast teploty môže viesť k nebezpečnému stavu a ohrozeniu života," radí generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti Aures Holdings Karolína Topolová.

Podľa nej rýchlosť ohrievania závisí aj od typu vozidla. Malé mestské autá sa zohrievajú rýchlejšie než kombi alebo minivany. Takejto situácii sa dá vyhnúť. Znamená to parkovať v tieni a používať slnečnú clonu.

Komentáre