Autá

Malé mestské autá prechádzajú modernizáciou, ponúknu aj Android

"Popularita crossoverov významne stúpa, ale množstvo priaznivcov si naďalej nachádzajú aj malé kompaktné autá do mesta. Automobilkám sa stále vypláca investovať do ich vývoja."

Erik Stríž, 6. septembra 2016 12:00
Kia Rio (2016) Foto: Kia
Malé autá sú trendy, sú praktické, úsporné, dobre sa šoférujú a ich nadobúdacia cena je zvyčajne veľmi priaznivá. Výhody kompaktných automobilov sú naozaj nespočetné a hoci sa v posledných rokoch až podozrivo zvýšil záujem o crossovery, malé modely tým veľmi neutrpeli. Zdá sa, že automobilkám stále nerobí problém investovať ďalšie a ďalšie peniaze do modernizácie svojich najmenších vozidiel, čo hrá v prospech konečného zákazníka. Ten sa totiž dostane k skvelému vozidlu s vyspelou technickou výbavou za veľmi rozumné peniaze. Je to prípad najnovších generácií automobilov Kia Rio a Hyundai i10, ktoré sú populárne aj na Slovensku. Nebudeme teda vôbec preháňať, keď napíšeme, že tieto ich nové verzie sa stanú už čoskoro typickými vozidlami našich ciest.

Kia Rio (2016) Foto: Kia

Nová Kia Rio s dôraznejším dizajnom

Nová generácia malého modelu Rio sa predvádza na autosalóne v Paríži a teší sa z pozitívnych ohlasov. Má nový exteriér aj interiér, modernejšiu techniku a je bezpečnejší. O jeho vizuálnu modernizáciu sa postarali dizajnové tímy z Nemecka a Kalifornie a schvaľovanie prebehlo v juhokórejskom meste Namyang.

Výrazná predná maska vo veľkej miere ťaží z moderných osvetľovacích technológií LED a predstavuje najnovšiu interpretáciu “tigrieho nosa”, ktorý si Kia nastavila za typický pre model Rio. Nová generácia je o niekoľko milimetrov dlhšia a širšia, očakávame preto lepšie jazdné vlastnosti a stabilnejšie postavenie na vozovke. Aj napriek tomu, že Rio patrí k menším automobilom na našom trhu, jeho šoférovanie vo vás nezanecháva nepríjemné pocity z nedostatku priestoru - skôr naopak, automobil pôsobil aj doteraz komfortne a jeho šoférovanie pripomínalo väčší Cee’d. Po zväčšení na celkovú dĺžku 4065 mm by sa mali rozdiely medzi Rio a Cee’d ešte o niečo zmenšiť.


Interiér je orientovaný viac na vodiča, ako na ostatných pasažierov. Ponúka mu nielen moderný vzhľad stredovej konzoly, ale aj vyspelú techniku na čele s celkom novým infotainment systémom napojeným na dotykový displej.

V showroomoch značky Kia by sme mali novú generáciu modelu Rio očakávať na prelome rokov 2016 a 2017.

Hyundai i10 (2016) Foto: Hyundai

Hyundai i10, prvé auto vo svojej triede s Androidom

Najmenší osobný automobil od značky Hyundai vlastne vôbec nie je tak malý. Jeho batožinový priestor má kapacitu 252 litrov a po technickej stránke dokáže toľko vecí, že mu budú závidieť aj poniektoré staršie modely od prémiových výrobcov.

Má funkciu upozornenia na hroziacu kolíziu, kamerový systém, systém pre upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, automatickú klimatizáciu už v základe, vyhrievanie volantu a do jeho infotainment systému s centrálnym displejom sa dá nainštalovať Android Auto alebo Apple CarPlay (podľa výberu zákazníka). Hyundai tvrdí, že takúto funkcionalitu ponúka jeho i10 ako vôbec prvý vo svojej triede.


Dizajn nového i10 nadväzuje nad svojho prechodcu a hoci neprináša žiadne radikálne zmeny, vyzerá zreteľne modernejšie a krajšie. Tvar predných svetlometov doslovne lahodí oku, profil prezrádza o praktických jazdných vlastnostiach do mesta a interiér pôsobí kvalitným dojmom. Zaujme najmä pekný volant s množstvom funkčných tlačidiel, atraktívna grafika na prístrojovej doske a farebný centrálny displej na stredovej konzole.

Nový Hyundai i10 bol navrhnutý v Nemecku, vyrábať sa bude v Turecku a v predajniach ho očakávame už čoskoro.


Zdroj: tlačové správy výrobcov


ODPORÚČAME AJ:
Aj malé automobily chcú jazdiť autonómne
Ako funguje parkovací asistent na aute?
Veľkomestá bez áut? Manhattan to ide vyskúšať naostro
Prečo sú elektrické autá tiché? A je to bezpečné?
Premiéra najmenšieho sedanu z Bavorska: Na Európu sa opäť zabudlo

Komentáre