Život

Zvládnite pracovný pohovor bez stresu. Poradíme vám ako

"Absolvovali ste už viacero pohovorov a nikdy si vás nevybrali? Zrejme robíte niečo zle."

Zuzana Onufer, 6. februára 2015 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj
Ak už s hrôzou počítate dni do vášho ďalšieho pohovoru a myslíte na to, že opäť zlyháte, využite tento čas na dôkladnú prípravu. Týchto 5 rád vás podarí dostať do tej správnej uvoľnenej nálady a vytvorí predpoklad na váš úspech.

Urobte si prieskum


Celkom určite sa na pohovore nevyhnete otázkam, ktoré preveria vaše znalosti o firme, kde sa uchádzate o zamestnanie. Dajte si preto tú námahu a zistite si o nej základné informácie. Pozrite si napríklad ich výročné správy, kde sa dozviete o produktoch ktoré ponúkajú, ako aj o nových plánoch firmy. Zistite si, ako sa firme darí na trhu, aby vaša konverzácia na pohovore bola fundovaná a podložená faktami.

Precvičte si odpovede


Hoci neexistuje presný manuál toho, čo sa vás budú pýtať, existuje súbor otázok, ktoré môžete zaručene čakať na ktoromkoľvek pohovore. Najčastejšie vás personalista vyzve, aby ste uviedli svoje slabé a silné stránky, alebo, aby ste povedali, prečo si myslíte, že by mali vybrať na pracovnú pozíciu práve vás. Pokojne si tieto odpovede nacvičte doma pred zrkadlom, vycibrite si bezchybnú štylizáciu a presvedčivosť.

Zvoľte vhodný outfit


Možno je to nespravodlivé, ale členovia výberovej komisie si o vás urobia svoj názor aj bez toho, aby ste povedali jedno slovo. Jednoducho povedané, plusové alebo mínusové body získavate aj za celkový vzhľad a to, ako na ľudí zapôsobíte. Dajte si preto záležať na tom, aby vaše topánky boli čisté, vaše oblečenie vhodné a nie príliš vyzývavé a vaše doplnky jemné. Oblečte sa vždy o úroveň vyššie ako je pozícia o ktorú sa uchádzate. Ukáže to vašu túžbu uspieť.

Pýtajte sa


Dopredu by ste si mali pripraviť aj niekoľko otázok na personalistu, prípadne ďalších členov komisie. Preukážete tým váš vážny záujem o danú pozíciu. Opýtajte sa napríklad na detaily vašej pracovnej náplne, na firemnú kultúru, prípadne ciele spoločnosti.

Zostaňte v pokoji


Dobrá príprava je kľúčom k tomu, aby ste mali veci pod kontrolou. Okrem samotnej prípravy na pohovor je dobré, ak si dopredu naplánujete trasu, čím sa vyhnete stresovej situácii z možného meškania. K celkovej pohode vám prispeje aj to, ak sa noc pred pohovorom dobre vyspíte. Nezabudnite hovoriť jasne a zreteľne, vyjadrujte sa k veci a rozhodne nevynechajte úsmev. Pamätajte, že členovia komisie sú normálni ľudia, takže z nich nemusíte byť nervózny.
Zdroj: career-advice.monster.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Ako zaručene odplašiť muža
Obrúčky tradične nosíme na prstenníku ľavej ruky. Dôvod vás prekvapí
Vybralo si vaše dieťa toho pravého? Osem znakov ako to zistiť
Viete kto najviac predstiera orgazmus? Budete prekvapení
Desať motivačných viet, bez ktorých sa cez skúškové nezaobídete

Komentáre