Život

Živena protestuje, aby si ženy nad 40 rokov museli hradiť interrupciu

"Nepozdáva sa jej argument, že týmto krokom sa odstránila diskriminácia na základe veku, pretože mladšie ženy si musia za interrupciu platiť."

TASR, 19. februára 2021 16:58
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 18. februára (TASR) – Spolok slovenských žien Živena vydal protest proti vyhláške Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, podľa ktorej si ženy po 40. roku života budú musieť hradiť interrupciu z vlastného. TASR o tom vo štvrtok informoval ženský spolok.

Živena poukázala na to, že v zozname chorôb, syndrómov a stavov, ktoré sú zdravotnými dôvodmi pre umelé prerušenie tehotenstva, boli vypustené slová "počatie po 40. roku veku". Nepozdáva sa jej argument, že týmto krokom sa odstránila diskriminácia na základe veku, pretože mladšie ženy si musia za interrupciu platiť.

"Čo na tom, že u ženy vo veku 40 a viac rokov sa podľa odborníkov znižuje možnosť porodiť zdravé dieťa a pridávajú sa ďalšie komplikácie. Ženy boli po stáročia považované len za bytosti, ktorých hodnota sa merala len počtom narodených vojakov. Ale dnes žijeme už v 21. storočí a nám ako spoločnosti záleží na zdraví našich detí, na tom, v akom prostredí vyrastajú a akú budú mať pred sebou budúcnosť," zdôraznil spolok.

Poukázal tiež na príklady zo zahraničia – napríklad na to, že v januári sa poľským ženám nepodarilo anulovať vyhlásenie poľského ústavného súdu, ktorého dôsledkom budú musieť ženy donosiť akékoľvek poškodené dieťa.

Takýmto krokom, navyše v čase pandémie nového koronavírusu, podľa Živeny "malá skupina milovníkov starých prežitých časov zneužíva situáciu a slabosť vedenia štátu a hádže ženám príslovečné polená pod nohy".

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii pre TASR vysvetlilo, že v spoločnosti možno dlhodobo sledovať, že vek matiek, rodičiek je vyšší a ich tehotenstvo býva bezproblémové. Vyhláška, ktorá bola predtým platná, vznikla v 80. rokoch minulého storočia. Odvtedy podľa ministerstva prenatálna medicína výrazne pokročila.

Hovorí, že zmenou vyhlášky odstraňuje diskrimináciu na základe veku. "Vypustila sa len zdravotná indikácia počatia po 40. roku na ukončenie tehotenstva. Ak bude mať žena po 40 zdravotnú indikáciu inú, ako je vek, nič sa nemení a ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia," reagovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Rezort zdravotníctva dodal, že ženy po 40 aj naďalej budú mať možnosť ukončiť tehotenstvo do 12. týždňa, ale tento zákrok nebude z hľadiska zdravotnej indikácie preplácať zdravotná poisťovňa.

Komentáre