Život

Ocenenie Biela vrana získali, študenti, akademik, aktivisti aj sudca

"Ocenenie Biela vrana za rok 2020 odzrkadľuje rok ťažkých skúšok. Ceremoniál, odložený pre pandémiu zo 17. novembra 2020, sa uskutočnil v nedeľu (24. januára 2021) online. "

TASR/Webmagazin.sk, 25. januára 2021 13:53
Ceremoniál odovzdávania cien Biela vrana 2020 sa uskutočnil v nedeľu online. Foto: FB Biela vrana

Ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra za rok 2020 odzrkadľujú rok ťažkých skúšok. Zhodli sa na tom organizátori podujatia. Ceremoniál, odložený pre pandémiu zo 17. novembra 2020, sa uskutočnil v nedeľu online.

Ocenenia získali štyri príbehy a putujú do ťažko skúšaných oblastí justície, školstva, zdravia a menšín. "Tohtoroční laureáti nás učia, že dlhodobé poctivé úsilie s úctou k odbornosti a občianska angažovanosť už v zárodkoch by našej spoločnosti pomohli zabrániť, aby krízy narastali do nezvládnuteľných rozmerov," povedala členka rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Prvými tohtoročnými laureátmi sa stali manželia Jolana a Štefan Nátherovci, ktorí sa v regióne Banskej Bystrice vyše 25 rokov venujú komunitnej práci s rómskymi deťmi z náročných podmienok. Pripravujú ich na školu a sprevádzajú dospievaním tak, aby boli sebestační a pripravení na život.



Druhým oceneným príbehom je študentská iniciatíva na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) Za našu FIIT, ktorá zmobilizovala študentov za ochranu akademických demokratických hodnôt, keď sa objavili podozrenia z ich hrubého porušovania. "Spôsob, akým sa študenti dokázali spojiť a vytrvať, je unikátny. Aj ich pokojný, konštruktívny prístup a vernosť hodnotám. Prípad síce ešte nie je právne uzavretý, ale Biela vrana sa napriek tomu rozhodla podporiť túto principiálnu študentskú iniciatívu v období, keď zdanlivo prehráva, a ukázať, že ich aktivita mala zmysel. Zdecimované slovenské školstvo navyše potrebuje presne takých študentov, akí sa ozvali v prípade FIIT," povedala členka rady Táňa Pauhofová.

Tretie ocenenie putuje do rúk akademika Andreja Beláka, ktorý sa dlhodobo venuje sociálnym nerovnostiam v zdraví. Počas pandémie pomáhal jednej z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Na základe vedeckých postupov a dát sa snažil, aby bol postup štátnych orgánov odborný a zároveň chránil ľudské práva. Poslednú Bielu vranu roka 2020 udelili organizátori predsedovi Okresného súdu v Žiline Jaroslavovi Macekovi za dlhodobý prínos.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová 20. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Oceneným zablahoželala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Vážim si, že Biele vrany zviditeľňujú tých skutočných hrdinov. Aj tých, ktorí sa strácajú v kriku internetu, lebo ich hrdinstvom nie je dať o sebe vedieť, ale pomáhať v situáciách, kde iní zlyhali. Bez publika, len pre prospech spoločnosti, komunity a pre vec samotnú. Teším sa, že ďalší takíto vzácni ľudia sa oddnes môžu hrdiť aj ocenením Biela vrana," napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

Na archívne snímke Juraj Kušnierik. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slávnostné odovzdávanie bolo venované publicistovi Jurajovi Kušnierikovi pri príležitosti piateho výročia jeho úmrtia.

Komentáre