Život

Zdravotní klauni vlani ponúkli 2187 klauniád

"Aktuálne zdravotní klauni na oddeleniach chýbajú, znova sa na čas presunuli do on-line priestoru. Rodičia chorých detí pre nich môžu rezervovať klaunskú návštevu on-line."

TASR, 8. februára 2021 14:47
Na archívnej snímke zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors. Foto: TASR Marko Erd

Profesionálni zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors vlani napriek pandémii nového koronavírusu zrealizovali 2187 klauniád. Z nich 558 malo on-line formu. Ďalších 179 klauniád sa realizovalo pri nemocniciach, ostatné mali podobu osobných návštev na oddeleniach nemocníc, v seniorských zariadeniach, prípadne šlo o špeciálne programy. TASR o tom informovala za združenie Martina Dobšinská Novomestská.

Počas celého roka sa viac ako 60-člennému tímu zdravotných klaunov podarilo zrealizovať 965 osobných zdravotných klauniád na detských oddeleniach nemocníc, on-line klauniád pre hospitalizované deti bolo 76. Deti čakajúce pred ambulanciami odborných lekárov rozveselili 211-krát. Klauni taktiež sprevádzali na operácie v troch nemocniciach počas 120 dopoludní.

V minulom roku zavítali do domácností s dlhodobo chorými deťmi v intenzívnej liečbe 24-krát osobne a 49-krát cez videohovor. V rámci programu Smiech nepozná vek tiež zrealizovali celkom 91 klauniád v 19 zariadeniach pre seniorov a 37 on-line videohovorov. Zároveň pripravili 35 videopozdravov pre seniorov v seniorských zariadeniach.

Výkonná riaditeľka združenia Zuzana Ambro uviedla, že mnohí darcovia poslali vyššie príspevky ako zvyčajne. "Je to výpoveď aj o tom, že naši podporovatelia si zvlášť teraz uvedomujú dôležitosť nášho poslania - prinášať radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú. Bez našich darcov by sme ho nemohli napĺňať," zdôraznila s tým, že aj v tomto roku sa združenie uchádza o dve percentá z dane.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Počas prvej vlny sa časť aktivít presunula do on-line priestoru, a to cez interaktívne videohovory určené pre hospitalizované deti, vážne choré deti v paliatívnej respektíve dlhodobej domácej intenzívnej starostlivosti aj pre seniorov. Na sociálnych sieťach zverejňovali klaunské tematické videá pre širokú verejnosť. Ohlas mali pesničky klaunskej kapely, ktoré reflektovali aktuálnu situáciu.

S postupným uvoľňovaním opatrení sa zdravotní klauni už na jar dostali aj k nemocniciam, kde zlepšili náladu malým pacientom a ich rodičom čakajúcim na triáži. Po uvoľnení opatrení sa klauni na väčšinu detských oddelení aj do niektorých seniorských zariadení v júni vrátili osobne. Nemocnice si podľa Ambro uvedomujú význam zdravotných klaunov.

Aktuálne zdravotní klauni na oddeleniach chýbajú, znova sa na čas presunuli do on-line priestoru. Rodičia chorých detí pre nich môžu rezervovať klaunskú návštevu on-line. Približne 20-minútové videohovory sú šité na mieru pacienta a ponúkajú ich zdarma, dodala Ambro.

Komentáre