Život

Víťazkou ceny Učiteľ Slovenska 2020 je Iveta Barková zo Senca

"Cieľom ocenenia Učiteľ Slovenska je poukázať na dôležitosť vzdelávania a posilniť význam a úlohu profesie pedagóga v našich životoch."

TASR, 22. januára 2021 12:34
Národná cena pre Učiteľa Slovenska 2020. Foto: FB Učiteľ Slovenska

Na slávnostnom galavečere, ktorý bol vysielaný online, odovzdali vo štvrtok 21. januára ceny Učiteľ Slovenska 2020. Víťazkou sa stala Iveta Barková. Výnimočnú snahu a osobnosť Ivety Barkovej zo Súkromnej základnej školy v Senci odmenila odborná porota ocenením Učiteľ Slovenska 2020 pod taktovkou Komenského inštitútu. Verejnosť ju zároveň odmenila Cenou verejnosti. V roku 2020 bola vzhľadom na aktuálnu situáciu doma i vo svete vytvorená nová kategória – Učiteľ na diaľku. Ocenenie v tejto kategórii získal Dávid Králik, učiteľ a spoluzakladateľ školy Felix.
Iveta Barková zo Súkromnej základnej školy v Senci je víťazkou ceny Učiteľ Slovenska 2020. Foto: FB Učiteľ Slovenska

Cieľom ocenenia Učiteľ Slovenska je poukázať na dôležitosť vzdelávania a posilniť význam a úlohu profesie pedagóga v našich životoch. Prikladá tiež dôraz na ich prístup v čase pandémie, kedy sa škola zmenila doslova z minúty na minútu, a tak aj na celkový pohľad na prácu učiteľov.

„Učitelia sú hrdinovia dnešných dní. V tomto roku sa stretli s mnohými prekážkami, s ktorými sa excelentne vysporiadali. Každý z nich zistil niečo nové o svojom povolaní a aj o sebe samom. Ocenenie Učiteľ Slovenska mi dáva možnosť, aby som sa poďakovala všetkým vašim kolegyniam a kolegom, ktorí vynikajú svojou aktivitou a inovatívnym prístupom k výchove a vzdelávaniu. Ste pre nás inšpiráciou, za čo vám úprimne ďakujem,“ hovorí prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá má nad projektom záštitu.

Učitelia zo základných a stredných škôl či školitelia online kurzov sa mohli do ocenenia zapojiť sami, alebo ich mohla nominovať aj široká verejnosť. Počas tretieho ročníka tohto projektu organizátori dostali až 1101 nominácií a 164 prihlášok. Zo 129 učiteliek a 35 učiteľov nakoniec odborná porota vybrala desať finalistov, pričom prihliadala na vzdelávacie úspechy žiakov, spoluprácu s pedagogickými inštitúciami, mimoškolské aktivity a spôsob, akým učiteľ odovzdáva svoje skúsenosti iným kolegom.

Odborná porota navštívila 10 vybraných finalistov počas ich vyučovacích hodín, aby videli, ako vyzerá práca so žiakmi a vyučovací proces.

„Pri výbere finalistov nás zaujímal komplexný príbeh každého z nich a ich motivácia stať sa učiteľom. Rovnako aj priložené dôkazné materiály a údaje v prihláške nám pomohli vytvoriť si celkový obraz o tom, kto sa stane držiteľom hlavnej ceny Učiteľ Slovenska,“ popisuje Viera Kalmárová, predsedníčka poroty. Následne, prostredníctvom onlinu, odprezentovali finalisti informácie o sebe, zaužívaných učebných metódach a postupoch.

„Ocenenie Učiteľ Slovenska 2020 si veľmi vážim a spravilo mi obrovskú radosť. Zároveň ma motivuje pokračovať vo svojej práci tak, ako najlepšie viem a minimálne s takým nasadením, ako doteraz,“ povedala po prevzatí ocenenia Iveta Barková, ktorá zároveň získala aj Cenu verejnosti.

„Verím, že ocenenie bude motivovať začínajúcich učiteľov, ale aj mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú, či si vyberú toto vskutku dôležité povolanie,“ dodáva na záver prezidentka Zuzana Čaputová.

Zdroj: ucitelslovenska.sk

Komentáre