Život

VIDEO: V košickej zoo sa narodilo 11 mláďat anakondy paraguajskej

"Tento druh chovali 15 rokov, a to od roku 1985. Po celý čas nezaznamenali žiadne chovateľské úspechy. Až teraz, po obnovení chovu."

TASR, 30. marca 2021 14:13
V košickej zoo sa narodilo 11 mláďat anakondy paraguajskej. Anakondy nepatria k častým chovancom zoologických záhrad. Vzhľadom na veľkosť sú náročné na chov najmä z priestorových dôvodov. Anakonda dosahuje dĺžku 3,5 metra, samec môže byť menší. Anakonda paraguajská má žltočierne škvrny a prirodzene sa vyskytuje v Južnej Amerike. Košice, 30. marca 2021. Foto: TASR - František Iván
Košice 30. marca (TASR) – Košická zoologická záhrada zaznamenala prvé úspešné rozmnoženie anakondy paraguajskej, porodila 11 mláďat. TASR o tom za zoo informovala Eva Malešová.

Tento druh chovali 15 rokov, a to od roku 1985. V uvedenom období nezaznamenali žiadne chovateľské úspechy. Chov anakondy paraguajskej obnovili v roku 2015, keď doviezli samicu zo súkromného chovu. Neskôr k nej pribudol samec z parížskej zoo. Ako pripomenul inšpektor chovu Jozef Lenard, anakondy nepatria k častým chovancom zoologických záhrad. „Vzhľadom na veľkosť sú náročné na chov najmä z priestorových dôvodov. Dosahujú dĺžku 3,5 metra, samec môže byť menší. Anakondy sú vajcoživorodé, to znamená, že vývoj mláďat vo vajíčku prebieha v tele matky. Mláďatá pritom nevyživuje matka, ale živiny čerpajú z vajíčka,“ uviedol s tým, že gravidita samice trvá sedem až deväť mesiacov a závisí od vonkajších podmienok a prostredia, v ktorom žije. Pri nižších teplotách sa gravidita predlžuje.



Anakonda paraguajská má žltočierne škvrny a prirodzene sa vyskytuje v Južnej Amerike. Jej biotop tvorí okolie jazier a pomaly tečúcich vôd. Malešová pripomenula, že anakondy patria všeobecne k najväčším hadom na svete. Anakonda paraguajská však nedosahuje rozmery svojich väčších príbuzných ako je napríklad anakonda veľká. Nejde o jedovaté hady. Anakondy sa živia všetkým, čo dokážu uloviť, svoju korisť zaškrtia. Žijú zhruba 15 až 20 rokov, v ľudskej opatere aj viac.

Komentáre