Život

VIDEO: Adam Hagara si užíva zisk bronzu: Môj najväčší úspech v kariére

"Na takýto úspech slovenského krasokorčuľovania sme čakali roky."

TASR, 7. marca 2024 12:02
Na snímke slovenský krasokorčuliar Adam Hagara pózuje s bronzovou medailou na juniorských majstrovstvách sveta v Tchaj-pej v sobotu 2. marca 2024. Foto: TASR/AP
Bratislava 6. marca (TASR) - Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara označil zisk bronzovej medaily z juniorských MS v Tchaj-peji za svoj najväčší úspech v doterajšej kariére. Radosť z výborného umiestnenia neskrýval prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig, ktorý vyzdvihol mentálnu odolnosť 17-ročného reprezentanta a úspech Hagaru by podľa neho mohol z dlhodobého hľadiska pomôcť slovenskému krasokorčuľovaniu.

Talentovaný mladík dostal v krátkom programe od rozhodcov známku 78,02, ktorá bola jeho osobným maximom a zaradila ho do okruhu adeptov na cenný kov. Vo voľnej jazde si Hagara tretiu priečku udržal a zlepšil svoj dosiaľ najlepší výsledok z MSJ. "V krátkom programe som bol veľmi spokojný, podarilo sa mi všetko, čo som chcel. Vo voľnej jazde bolo jedno malé zaváhanie, no inak som aj s ňou spokojný. Myslím si, že toto je môj najväčší úspech v doterajšej kariére," uviedol Hagara na stredajšej tlačovej konferencii na pôde Športového klubu polície v Bratislave.



Hagara sa pred novinármi prezentoval hneď s tromi cennými kovmi. Prvú medailu získal za krátky program, kde sa mu podarilo vyhrať tretie miesto, takisto aj z voľnej jazdy a tretiu si vyslúžil za celkové skóre v krátkom programe a voľnej jazde. "Neviem či to na mne vidno, ale mám neuveriteľnú radosť. Adam ma osobne prekvapuje, to sa aj ťažko opisuje, pretože ak sa pozrieme do nedávnej histórie, takéto výsledky nám chýbali a začíname si na ne zvykať. Musíme dávať pozor, aby sme si príliš nezvykli a nemali prehnané očakávania. Toto je však niečo, na čo sme čakali a čo nám vie z dlhodobého hľadiska pomôcť. Som šťastný, že máme mladého a veľmi slušné výsledky prinášajúceho reprezentanta," povedal prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

Na predchádzajúcom juniorskom šampionáte v kanadskom Calgary obsadil slovenský tínedžer až 14. miesto a výrazné zlepšenie na sebe vníma. "Progres tam je určite veľký. Najmä čo sa týka kvality skokov a ich prevedenia. Myslím si, že mi aj narástlo meno v krasokorčuliarskom svete a rozhodcovia ma vidia na vyšších priečkach. Budem sa však snažiť naďalej zlepšovať," poznamenal bronzový juniorský medailista.



O tri týždne sa Hagara predstaví na MS v Montreale (20.-24. marca), ktorými uzavrie úspešnú sezónu. Počas nej získal v decembri bronzovú medailu na juniorskej Grand Prix v čínskom Pekingu a na januárových ME v litovskom Kaunase obsadil 11. priečku. "Nemám nejaké prehnané ambície. Chcel by som sa dostať do voľných jázd, užiť si to, snažiť sa sústrediť naplno," dodal Hagara. Konkrétnejší smerom k ambíciám medzi krasokorčuliarskou elitou bol Beständig: "Je to dobré, že má Adam nastavené očakávania triezvo. Ja viem, že do toho pôjde na sto percent a odrobí si svoju prácu tak, ako v ostatných súťažiach v tejto sezóne. Ja si myslím, že finále je reálne. Konkurencia sa však každým mesiacom zlepšuje. Podstatné je, aby odrobil to, čo vie."

Beständig ocenil, že Hagara má napriek svojmu nízkemu veku správne nastavenú hlavu z čoho dokáže profitovať v súťažiach. "Určite mi to vždy pomáha. Mám vždy v hlave nastavené, že idem predviesť to, čo mám natrénované. Nemôžem predviesť nič viac, nič menej. Musím vždy len urobiť svoju prácu na ľade. Vďaka tomu dokážem zajazdiť program, ktorý mám nacvičený," dodal Hagara.






Komentáre