Život

V prezidentskej záhrade a na bratislavskom magistráte chovajú včely

"V Prezidentskej záhrade osadilo občianske združenie Živica tri včelie úle. Udialo sa tak v rámci projektu Mestské včely. Dva úle osadili úspešne už minulý rok na streche magistrátu Bratislavy."

TASR/Webmagazin.sk, 27. mája 2020 15:40
Bez popisu Foto: Facebook Prezidentky SR Zuzany Čaputovej


"Rozhodli sme sa vytvoriť tento priestor v prezidentskej záhrade jednak ako symbol, jednak ako podporu idey, že včely nepatria len na vidiek, ale aj do mesta," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu pripomenula, že súčasťou jej agendy je ochrana prírody. Včely sú podľa Čaputovej symbolom toho, ako je v prírode všetko prepojené. Zabezpečujú tiež ochranu biodiverzity. "Pokiaľ nebudú včely, nebudú stromy, nebudú kvety a nebudeme ani my, preto je dôležité včely chrániť a dávať im priestor na existenciu," podotkla.

Včely v Prezidentskej záhrade sú pokojné, sú to poväčšine včelie matky a nie sú tak štípavé. Pochádzajú zo Záhoria, priblížila Petra Ježeková z organizácie Živica. Včelár sa bude počas sezóny starať o včely raz do týždňa, v zime ich príde skontrolovať raz alebo dvakrát, povedala.
"Z hľadiska bezpečnosti by sme nemali mať problém. Z jednej strany je veľký múr, z druhej sklenená stena. Chceme tiež, aby na nej bola informačná tabuľa, aby návštevníci Prezidentského paláca vedeli, čo sa tu deje," podotkol riaditeľ Kancelárie prezidenta SR Štefan Rozkopál. Včelie úle v záhrade sú výsledkom dlhého procesu, ktorý smeruje k ozeleňovaniu kancelárie. Med od včiel chce potom kancelária rozdávať vo forme vianočného darčeka. Rozkopál dodal, že v budúcnosti by chceli spolu so Živicou spraviť v záhrade aj hmyzie domčeky.



Svoje mestské včely a vlastný med si už od minulého roku pestuje na streche aj bratislavský magistrát. Na streche bratislavského magistrátu je v dvoch úľoch 120.000 včiel. Informuje o tom hlavné mesto s tým, že vďaka schopnosti filtrácie škodlivých látok produkujú mestské včely jeden z najčistejších a najchutnejších medov, ktorý má vysoké antibakteriálne vlastnosti.
"Pred rokom nás zakladatelia projektu Uletená včela požiadali o to, či by sme nemohli mať na magistráte včely. Mestské včely sú podľa mňa top riešenie, preto sme sa dohodli na umiestnení dvoch úľov na strechu magistrátu," priblížil na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo. Bratislava podľa jeho slov dostane 50 percent získaného medu. Bratislavská samospráva tvrdí, že mestá majú vďaka mozaikovitému charakteru prostredia veľký potenciál pre podporu biodiverzity.

Mestské včely v hlavnom meste. Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

V dvoch úľoch na streche magistrátu hlavného mesta žije 120 tisíc včiel. Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu

Mestské včely v hlavnom meste. Foto: Facebook Matúš Vallo má rád Bratislavu


Komentáre