Život

V areáli košického krematória otvorili prírodný cintorín Les spomienok

"Toto miesto posledného odpočinku chcú udržať v čo najprirodzenejšej podobe."

TASR, 3. novembra 2021 11:55
Na snímke miesto na pálenie sviečok. Foto: TASR - František Iván

V areáli košického krematória v utorok otvorili prírodný cintorín Les spomienok. Viac ako 400 hrobových miest sa nachádza na kružniciach v okolí stromov, popol zosnulých sa do zeme vkladá jeho vsypaním alebo v biologicky rozložiteľnej urne. Do Lesa spomienok nemožno prinášať žiadne dekorácie. Ako uviedla riaditeľka Správy mestskej zelene (SMsZ) Marta Popríková, jeho vznik stál približne 32.000 eur.

S realizáciou projektu začali v úvode tohto roka. „Spolu sme odpracovali 320 hodín. Urovnali sme terén, urobili sme pešie komunikácie, osadili mobiliár, obradný kameň,“ povedala s tým, že rozloha prírodného cintorína je približne 400 štvorcových metrov. Samotné pochovávanie v Lese spomienok je vzhľadom na vegetačné obdobie možné od marca do novembra, miesto je však možné navštevovať aj v zime. Poplatok za takého hrobové miesto je rovnaký ako poplatok za urnové miesto.



Projektová manažérka a odborníčka na prírodné pohrebníctvo z organizácie Živica Monika Suchánska pripomenula, že po Zvolene ide o druhý prírodný cintorín na Slovensku. Spresnila, že okolo každého stromu je priestor maximálne pre desať hrobových miest. „Nie je to tak, že jeden nebožtík jeden strom,“ dodala s tým, že mená zosnulých budú vygravírované na tabuľke z korténovej ocele, ktorá bude pružinou pripevnená okolo kmeňa stromu. Obrad poslednej rozlúčky bude realizovaný podľa predstáv pozostalých.

Na snímke zľava hovorca mesta Košice Vladimír Fabian, riaditeľka Správy mestskej zelene v Košiciach Marta Popríková, projektová manažérka projektu prírodného pohrebníctva v organizácii Živica Monika Suchánska, primátor Košíc Jaroslav Polaček a námestník primátora Marcel Gibóda počas zapaľovania sviečok. Foto: TASR - František Iván


Toto miesto posledného odpočinku chcú udržať v čo najprirodzenejšej podobe. „Nenosia sa sem žiadne umelé kvetiny, sviečky, kahance a iné ozdoby - vôbec nič, čo poznáme z bežných hrobov. Zároveň je na miesto uloženia popola možnosť položiť živé kvetiny, no len v čase pohrebu, potom už nie,“ vysvetlila. Na zapaľovanie sviečok je vyhradené kamenné dielo s vodnou hladinou, na ktorú sa umiestňujú plávajúce sviečky.
Slávnostné otvorenie Lesu spomienok v areáli krematória v Košiciach 2. novembra 2021. Foto: TASR František Iván

Podľa vedenia mesta ide o alternatívu k tradičnému pochovávaniu s ohľadom na prírodu. „Pre niekoho je to niečo netypické a pre mnohých Košičanov, ako sme zistili, je to niečo veľmi vítané. Som rád, že v našej snahe o Zelené mesto sa môžeme oprieť aj o to, ako sa budeme s úctou správať k nášmu životnému prostrediu aj po našom odchode,“ povedal viceprimátor Marcel Gibóda. Ako dodal, ide o jednu z alternatív, aby tento les v budúcnosti nemusel byť vyklčovaný pre potrebu vzniku nového mestského cintorína.

Slávnostné otvorenie Lesu spomienok v areáli krematória v Košiciach 2. novembra 2021. Foto: TASR František Iván

Komentáre