Život

Tri knihy leteckých záberov pokrstili za letu v kokpite lietadla

"Fotopublikácie východniarskych regiónov pokrstili ich autori netradičným spôsobom. Priamo v lietadle a priamo nad mestami, ktoré sú v knihách zobrazované."

TASR, 9. decembra 2021 10:15
Publikáciu leteckých záberov z Prešova a okolia pokrstili počas preletu nad mestom solivarskou soľou. Foto: CBS Flying Team

Letecká skupina CBS Flying Team sa rozhodla pokrstiť letecké knihy východného Slovenska na mieste, kde vznikali. Nie na zemi, ale priamo v kokpite lietadla pri prelete ponad jednotlivé mestá. Fotopublikácie plné leteckých záberov uviedli do života vodou z Bardejovských kúpeľov, soľou zo Solivaru a leteckým olejom.

Svetový unikát


Z letiska v Ražňanoch pri Sabinove odštartovali výnimočnú akciu, počas ktorej pokrstili tri knihy poukazujúce na východoslovenské regióny z vtáčej perspektívy. Knihy Bardejov, Prešov, Sabinov a ich okolie z neba predstavujú "pozemšťanom" ako vyzerajú tieto regióny z netradičného pohľadu, z neba. Každá, i tá najmenšia obec má aspoň jeden letecký záber.

Edícia Slovensko z neba je najväčšou svojho druhu na svete. „Vydali sme už takmer 200 fotopublikácií a každú knihu slávnostne uvádzame do života. Žiaľ posledný rok to nie je veľmi možné, a tak sme sa rozhodli nájsť predsa len spôsob, akým budeme môcť vydaným titulom zapriať mnoho čitateľov a všetko dobré. Nie som autorom ani jednej z týchto kníh, ale prijal som ponuku svojich kolegov, aby som sa stal aspoň ich krstným otcom,“ približuje pilot, letecký fotograf a krstný otec publikácií, Milan Paprčka.
Edícia Slovensko z neba je bohatšia o publikácie leteckých snímok z okolia Prešova, Sabinova a Bardejova. Foto: CBS Flying Team

Krstili aj leteckým olejom


Uvedenie kníh do života prebiehalo v lietadle Skyper GT9, ktorý je posledným výrobkom tunajšej prešovskej leteckej fabriky. „Toto je letecký región a tu sa aj narodili naše lietadlá. Preto sme aj knihu Sabinov a okolie z neba symbolicky poliali leteckým olejom počas preletu nad letiskom v Ražňanoch,“ dodáva Milan Paprčka.

Fotopublikáciu Prešov a okolie z neba, ktorej autorom je tunajší rodák, pilot a letecký fotograf Matúš Krajňák, uviedli do života posypaním soľou, ktorá sa tu kedysi ťažila, a to počas krúženia nad prešovským solivarom.

Bardejov, ktorý je typický svojim historickým gotickým námestím je veľmi navštevovaným slovenským mestom. Je aj rodiskom autora knihy Bardejov a okolie z neba, Ľuboša Vyskoča. „Je to nádherné mesto, odporúčam ho navštíviť každému. Nielen Bardejov ako samotné mesto je krásne, ale aj jeho okolie. Máme nádherné kúpele, Zborovský hrad, je to raj pre turistov i všetkých, ktorí majú radi historické pamiatky, či dobré jedlo. Inšpiráciou pre návštevu tohto regiónu môže byť aj séria leteckých záberov tejto unikátnej knihy Bardejov a okolie z neba,“ približuje autor knihy a regionálny projektový manažér Ľuboš Vyskoč.
Krst a prelet ponad Sabinov. Foto: CBS Flying Team

Fotopublikáciu o Bardejove a jeho okolí z neba pokrstili pri prelete ponad Bardejovské kúpele minerálnou vodou z bardejovských prameňov.

Komentáre