Život

Tradičná Nosičská stovka sa v Tatrách išla cez víkend v daždi

"Najrýchlejší horský nosič zdolal v Tatrách 200-metrové prevýšenie so 100 kilovým nákladom na trase z Hrebienka na Zamkovského chatu za 43:03 min. "

TASR, 8. júna 2022 14:47
Súťažiaci v tomto ročníku Nosičskej stovky čelili daždivému počasiu. Foto: Radegast


Nevyspytateľné daždivé počasie a 100-kilový pivný náklad dali tento rok horským nosičom zabrať. Víťazom tradičných pretekov Nosičská stovka 2022 sa stal Braňo Karafa. Vysokohorskú trasu zvládol za neuveriteľných 43 minút a 3 sekundy.

Tento rok sa uskutočnil už 21. ročník pretekov horských nosičov Memoriál Juraja Petranského – Nosičská stovka 2022. Na obvyklú dvojkilometrovú trasu z Hrebienka na Zamkovského chatu vyrazili profesionálni i amatérski horskí nosiči a nosičky. Do cieľa sa nakoniec dostalo takmer 70 súťažiacich. Profesionálnu kategóriu tento rok ovládol Braňo Karafa s časom 43:03 min. Druhé miesto získal Majo Fiam, ktorý za víťazom zaostal o 3 minúty a 4 sekundy. Bronzový stupienok s časom 47:14 min. obsadil Lukáš Švolík. Všetci profesionálni nosiči mali na chrbte naložený 100-kilový náklad.

V kategórii zmiešaných dvojíc (takisto 100-kilový náklad) skončili na prvom mieste Lidia a Maroš Gallikovi. Cieľ na Zamkovského chate dosiahli za 44:32 min. Najrýchlejšou ženou sa stala Áďa Matulíková, ktorá dokázala 30-kilovú pivnú záťaž na chrbte vyniesť za 25:38 min. Najstarším účastníkom pretekov, ktorý úspešne dorazil (s obmedzeným nákladom) do cieľa, bol tatranský nosič Oto Janigloš (66). Prevýšenie 200 metrov dokázal zdolať za 49:25 min. „Tohtoročné preteky opäť ukázali, že vysokohorskí nosiči sú skvelou a súdržnou partiou, ktorá za všetkých okolností drží pri sebe,“ uvádza Štefan Bačkor, pretekár a spoluorganizátor Nosičské stovky.

Všetci profesionálni súťažiaci niesli tradične náklad 100 kíl, prevažne piva. Foto: Radegast


Zaujímavosti o horských nosičoch:


• v Európe sa nosičské remeslo do dnešných dní dochovalo len na Slovensku
• horskí nosiči v súčasnosti zásobujú v Tatrách šesť horských chát (Zamkovského chata, Zbojnícka chata, Téryho chata, Chata pod Rysmi, Rainerova chata, Skalnatá chata)
• najstaršou horskou útulňou je Rainerova chata, ktorá bola založená v roku 1863
• najvyššie položenou horskou chatou, kam nosiči vynášajú náklad, je Chata pod Rysmi v nadmorskej výške 2 250 metrov
• pamätný nosičský výkon predviedla nosičská legenda Ladislav Kulanga (1949-2020), ktorý na Zamkovského chatu vyniesol náklad 207,5 kg
• v jednej z najstarších tatranských budov (Švajčiarsky dom) v Starom Smokovci funguje Múzeum horských nosičov, ktoré prevádzkuje známy horský nosič Štefan Bačkor

Komentáre