Život

Sloboda zvierat apeluje, aby ľudia na Vianoce nekupovali živé darčeky

"Organizácia pripomína, že pred zadovážením zvieraťa si ľudia majú položiť otázky, či majú na zviera dostatok času a či sa o neho budú starať po celý zvyšok jeho života. "

TASR, 18. decembra 2020 11:38
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizácia Sloboda zvierat aj tento rok apeluje na ľudí, aby nekupovali na Vianoce živé darčeky. Zvieratá po Vianociach končia v útulkoch a na uliciach, potvrdzujú to každoročné skúsenosti. Informovala o tom Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Od začiatku tohto roka útulok Bratislava Polianky prijal 2026 psov a mačiek. Nový domov sa zatiaľ podarilo nájsť 1145 zvieratám. "Kapacity slovenských útulkov sú celoročne naplnené a počty prijatých zvierat často prevyšujú počty adopcií," skonštatovala Čaňová.

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová podotýka, že zviera je živý tvor a nedá sa po sviatkoch vymeniť za iný model. "Odrádzame najmä od živých prekvapení bez predošlej dohody s obdarovaným – psík pre babku, ktorá ho pripne na reťaz, či pre dieťa, ktoré nie je na zodpovednosť pripravené," uviedla.

Organizácia pripomína, že pred zadovážením zvieraťa si ľudia majú položiť otázky, či majú na zviera dostatok času, či majú na neho dostatok peňazí a či sa o neho budú starať po celý zvyšok jeho života.

Dopyt po živých darčekoch navyšuje aj nehumánne množenie zvierat, upozorňuje Čaňová. Útulky preto vyzývajú, aby ľudia zvieratá nekupovali, ale adoptovali.

"Zima je pre útulky najťažšie obdobie v roku. Teraz nás okrem toho už takmer rok sužujú následky pandémie. Všetky útulky preto uvítajú materiálnu a finančnú pomoc na nákup kvalitnejšieho krmiva, liečiv, zateplenia búd či vykurovania karantény s chorými zvieratami a mláďatami," povedala Dugovičová.



Komentáre